Foto: PRESSPraizvedba ovog mjuzikla, u režiji Vlade Štefančića, bila je 28. 12. 1971., a svečana premijera 7. siječnja 1972. U glavnim su ulogama bili Sanda Langerholz Miladinov kao Nina Filipovna, Boris Pavlenić kao Griša, Richard Simonelli kao Stenli i Vlado Krstulović kao Larry, a u ostalima Ivona Grünbaum / Smiljka Bencet (Marfa), Lukrecija Brešković (Brigadirka) , Josip Fišer (Samuel) i drugi, dok je orkestrom ravnao Ferdo Pomykalo.

Prometnuvši se odmah u veliki hit, Jalta je na repertoaru Kazališta „Komedija“ bila do 1995., a gostovala je širom bivše države (u Sloveniji na ljubljanskim Križankama čak 17 puta!), zatim 14 puta u Italiji, od toga 10 puta s velikim uspjehom u tršćanskom Teatru Rosetti na talijanskom jeziku. U Zagrebu je, osim na Kaptolu, Komedija Jaltu izvodila i u Hrvatskom narodnom kazalištu, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, velikoj dvorani Doma sportova, i na Zagrebačkom velesajmu…

Kao posebnost ističemo da je čitavo to vrijeme od 1971. do 1995. Jalta u Komediji izvođena u jednoj jedinoj postavi!

Iako su je postavljala i druga kazališta (u Sarajevu, Zenici, Rijeci, Osijeku, Subotici, Beogradu, Oslu, Beču…), kad je „Komedija“ godine 2010. „vratila“ Jaltu na svoj repertoar, svi su se složili da se „Jalta vratila kući“. U najnovijom produkciji veliki Komedijin ansambl kao ravnopravne alternacije predvode Sandra Bagarić, Renata Sabljak i Danijela Pintarić u ulozi Nine Filipovne, Đani Stipaničev i Davor Radić kao Griša, Ronald Žlabur i Damir Poljičak kao Larry, Dražen Čuček i Dražen Bratulić kao Stanley, Mila Elegović i Jasna Palić Picukarić u ulozi Brigadirke, te Mirela Brekalo i Denis Grabarić kao Marfa te Adalbert Turner i Dario Došlić kao Samuel, a dirigenti su Veseljko Barešić i Krešimir Batinić. Redatelj je isti kao i 1971. – Vlado Štefančić.

U glavnim će ulogama u srijedu, 9. listopada nastupiti: Danijela Pintarić, Đani Stipaničev, Ronald Žlabur, Dražen Čuček, Jasna Palić Picukarić, Adalbert Turner, Denis Grabarić, i Adam Končić, dok će orkestrom Kazališta Komedija ravnati Veseljko Barešić.