Početna Kazalište U Komediji premijera najpoznatijeg mjuzikla današnjice

U Komediji premijera najpoznatijeg mjuzikla današnjice

Nakon njujorškog Broadwaya i londonskog West Enda, nakon brojnih izvedbi u svijetu i 52 milijuna oduševljenih gledatelja, najpoznatiji mjuzikl današnjice “Mamma Mia!” gledat ćemo na Kaptolu, u Komediji, na hrvatskom jeziku.

Premijera najpoznatijeg mjuzikla današnjice u Komediji

Velike hitove planetarno popularne pop-grupe ABBA na domaćim daskama izvodit će posebno odabrane glazbene snage predvođene redateljskom palicom Igora Barberića uz orkestar kojim će ravnati Dinko Appelt.

Ljestvica odabira glavnih uloga postavljena je vrlo visoko te su glumci i suradnici kazališta Komedija prošli strogu i napornu audiciju kako bi sve u konačnici zvučalo prema standardima licence originalnog mjuzikla.

Pazi se na svaki detalj

Prvi na redu prilagodbi bio je prijevod s izvornog engleskog na hrvatski jezik koji je prilagodio Dražen Bratulić. U skladu s pravilima licence pripremao se dizajn pozornice koji potpisuje Dinka Jeričević te kostima koje je osmislila Mirjana Zagorec. Svaki detalj morali su odobriti nositelji originalnih prava, a posebno se vodilo računa o kvaliteti izvedbe glazbenih hitova.

Autori hrvatske izvedbe popularnog mjuzikla odlučili su neke od glavnih vokalno-plesnih uloga povjeriti Vandi Winter, Danijeli Pintarić, Luki Nižetiću, Renati Sabljak, Damiru Kedži, Đaniju Stipaničevu, Mili Elegović, Ervinu Baučiću te cijelom nizu vrlo strogo provjerenih kvalitetnih pjevača i plesača.

Prava ustupljena na dvije godine

Benny Andersson i Björn Ulvaeus, bivši članovi grupe ABBA, zaslužni su za ovoliki uspjeh mjuzikla, filma i same glazbe. Originalni scenarij potpisuje Catherine Johnson, britanska dramaturginja koja je zaslužna i za scenarij filma Mamma Mia!. Isti se danas smatra jednim od najuspješnijih britanskih hit-filmova, a prodaja DVD-a premašila je sva očekivanja producenata.

Nositelj licencnih prava za područja bivše države jest nekada poznati slovenski skijaš Jurij Franko koji je prava za izvedbe ustupio kazalištu Komedija za područje Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine na razdoblje od dvije godine, tako da ćemo u mjuziklu Mamma Mia! uživati i naredne dvije sezone i to ne samo u Zagrebu, već i na brojnim gostovanjima koja su u planu.

Odmah nakon premijere u matičnom kazalištu 18. i 19. lipnja, mjuzikl 26. lipnja gostuje na opatijskoj Ljetnoj pozornici, a zasigurno spektakularno uprizorenje izvedbe jednog mjuzikla, u hrvatskim i svjetskim razmjerima, doživjet će u pulskoj Areni 5. srpnja.

Komedija ovime najavljuje svoju obljetničku sezonu u kojoj će Kazalište proslaviti 65 godina. Bit će veselo, raspjevano, rasplesano i šareno kako to zna samo Komedija.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here