Početna Moj Zagreb Zagreb.hr Zapaljena prva adventska svijeća

Zapaljena prva adventska svijeća

Autor:
Jasminka Kovačević /Saša Zinaja
[email protected]

paljenje prve adventske svijeće (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Na Trgu bana Jelačića zapaljena je prva adventska svijeća, uoči današnje prve adventske nedjelje. Prigodni obred predvodio je biskupijski vikar za grad Zagreb monsinjor Zvonko Sekelj uz pomoć župnika župe sv. Marije na Dolcu vlč. Ivice Kecerina.

Monsinjor Sekelj je podsjetio kako je središnji zagrebački trg mjesto okupljanja i događanja, a paljenje adventske svijeće je poticaj za događaj u temelju, na promjenu sebe sama. Adventski vijenac trebao bi biti znak spremnosti na obnovu kako bismo u istinskoj ljepoti dočekali Kristovo rođenje, rekao je.

Na obilježavanju početka Adventa govorio je i gradonačelnik Milan Bandić. Pozvao je Zagrepčane da predblagdansko ozračje iskoriste kako bi bili bliži svojim susjedima bez osmjeha i radosti. Jer, kako je rekao, posebno je važno donijeti im radost Božića u vrijeme krize i recesije, pesimizma i obezvređivanja svih vrijednosti.

Došašće ili advent (lat. advent znači dolazak) u crkvenoj liturgijskoj godini je vrijeme pripreme za blagdan Božića. U mnogim zapadnim kršćanskim crkvama došašće počinje četiri nedjelje prije Božića, najranije 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. Obilježava se izradom i stavljanjem na stol adventskog vijenca s četiri svijeće koje simboliziraju nedjelje došašća.

Paljenje prve od četiriju svijeća koje simboliziraju nedjelje do Božića, u Zagrebu je uvod u najveseliji mjesec u godini – prosinac. Na Trgu bana Josipa Jelačića i po okolnim ulicama počinje priredba Advent u Zagrebu. U bogatom programu bit će obilje raznovrsne zabave i neizostavan predblagdanski ugođaj.

paljenje prve adventske svijeće (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

1 Komentar

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here