Početna Događanja Kako s malim djetetom u posjet rodbini i prijateljima

Kako s malim djetetom u posjet rodbini i prijateljima

Bliže se blagdani, a to za roditelje s malim djetetom znači posjete rodbini i prijateljima koji mogu biti poprilično stresni. No, ne mora nužno biti tako. Postoje načini kako posjete učiniti bezbrižnijima.

Već svi dobro znamo da djeca vole rutinu jer im daje osjećaj sigurnosti i kontrole nad situacijom i događanjima oko njih. Odlazak rodbini ili prijateljima remeti tu rutinu i kod djeteta može izazvati nesigurnost i strah. Kako bi izbjegli ispade bijesa, plač i ostala nepoželjna ponašanja, s djetetom treba pričati o onome što ga čeka. Iako se može činiti da ne razumije o čemu se govori, kroz mimiku lica, geste i ton glasa roditelja moći će shvatiti što ga očekuje i što se od njega očekuje.

Bilo bi dobro djetetu pokazati sliku ljudi kojima se ide u goste i koliko će ih otprilike biti. Također, ako netko od njih ima glasan smijeh, glasno priča, ima naočale ili bradu, i to recite djetetu. Obično se toga najčešće boje. Tako ćete izbjeći neugodu izazvanu plačem svaki put kada se recimo djed koji ima naočale glasno nasmije.

Također djetetu treba reći i o kućnim pravilima onih koje se posjećuje kako bi znalo kako se treba ponašati. Kao što je recimo, skidanje cipela, zabranjen odlazak u kuhinju ili diranje televizora. Upravo tako se može izbjeći nepoželjno ponašanje ili ispadi bijesa. A nikako se ne smiju zaboraviti ponijeti i omiljene igračke jer će roditeljima olakšati odvraćanje pažnje od svih napasti koje se nađu na putu. Ako se ide u goste osobama koja nemaju djecu, dobro ih je pripremiti i zamoliti ih da maknu ili zaštite predmete koje bi dijete moglo oštetiti. Ipak je lakše prilagoditi okolinu djetetu, nego od dvogodišnjaka očekivati da ne dira vaze ili stavlja igračke u zvučnike.

Ono što je iznimno važno je da roditelji osluškuju svoje dijete i kada primijete da mu je dosta gužve, da je umorno i postaje nervozno da se zahvale na gostoprimstvu i krenu kući. Jer kasnije će imati problema sa smirivanjem i uspavljivanjem. Djeca kada su premorena puno teže se opuste i zaspu. Veće dijete se može pitati da li želi malo prošetati ili otići u drugu sobu kako bi se odmorilo. Tako mu dajemo do znanja da nam je bitno da je i njemu ugodno. Također s djetetom treba dogovoriti vrijeme odlaska. Recimo može se reći nešto poput: ‘Kada mama kaže da idemo kući, onda idemo’. Tako se vrlo lako mogu izbjeći ispadi bijesa i protestiranja. Ako dijete tada ne želi ići, ponudite mu još pet minuta. To će shvatiti kao nagradu i kada mu date do znanja da je pet minuta prošlo bez pobune će biti spremno za polazak. Male nagrade uvelike poboljšavaju suradnju djece jer ona razmišljaju na način, meni su roditelji popustili, pa je red i da ja njima popustim.

Uz ovakvu pripremu za posjete, blagdanska druženja će biti puno manje stresna i užitak za cijelu obitelj.

Više smijeha manje suza

Advent je već tu i blagdani nam se bliže. Dućani su već prepuni igračaka i slatkiša koji mame mališane koji naprosto ne mogu odoljeti ponuđenim divotama. A kada ne mogu dobiti ono što žele, ispadi bijesa su vrlo mogući scenarij. Baš kao i dolazak gostiju ili odlazak u posjete. Iako to odraslima dobro dođe da malo razbiju svoju svakodnevicu, djeci to može biti popriličan šok. Rutina koju toliko vole, odjednom više nema, a neka druga djeca se igraju s njihovim igračkama. Želite izbjeći ispade bijesa u dućanu ili baš onda kada gosti stignu? Želite da vas dijete bolje sluša? Da ne morate svaki dan voditi bitku oko spremanja u vrtić?

Ispad bijesa

Kako bi pomogli roditeljima da se lakše nose s izazovima u odgoju, udruga Najsretnija beba Hrvatska je uz potporu Zaklade Adris pokrenula projekt “Stop obiteljskom nasilju nad djecom”. Pod projektom se provode radionice Odgoj s više smijeha i manje suza. Na njima će polaznici saznati kako pomoću tehnika renomiranog pedijatra i stručnjaka za dječji razvoj, dr. Harvey Karpa, pravilno komunicirati s malom djecom, te na koji način ih potaknuti na suradnju, kako izbjeći ispade bijesa i opasna ponašanja.

Ovim putem pozivamo roditelje djece od 1 do 6 godina da dođu na besplatnu radionicu koja će se održati u nedjelju 17.12. od 10 sati u Centru inovativne edukacije, Mladice 20 u Zagrebu. Saznaju ono najvažnije o sljedećim temama:

  • emotivni i intelektualni razvoj djeteta
  • greške u odgoju i kako ih ispraviti
  • ispadi bijesa i kako ih smiriti
  • kako spriječiti opasno ponašanje
  • kada i kako reći NE
  • kako postaviti adekvatne granice u odgoju
  • kako privoljeti dijete na suradnju
  • dječji jezik i primjena
  • kako potaknuti primjereno ponašanje

Broj mjesta je ograničen stoga je potrebno svoj dolazak najaviti na:
Email: [email protected]
Tel: 0989008634

O Ivi Brčić, mag.soc/phil., The Happiest Baby edukatorica

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here