Foto: Antonia GlavanDrage Zagrepčanke i Zagrepčani, vjerujem da uopće nije upitno volite li svoj grad, čak i one dane kada pomislite da biste najradije otišli zbog silnog stresa, užurbanog načina života, buke tramvaja na ulicama, ZET-ovaca, gužve oko 8 ujutro, neorganiziranog prometa kada padne snijeg…

 

Piše: Antonia Glavan

Ali naravno, nikad ne odete. Zašto? Zato jer vam se ovaj grad toliko uvukao pod kožu, prihvaćate ga sa svim njegovim manama i nevjerojatno bi vam nedostajao – jednostavno, volite ga.

Međutim, do koje granice volite Zagreb? Volite li ga toliko da biste točno u podne, kada se vjerojatno najviše ljudi kreće centrom Zagreba, izletili goli iz nekog haustora i ljubili asfalt sve do trga?!

Srećom, ne trebate mu tako iskazivati ljubav jer ne biste bili orginalni. Zasigurno ste upoznati s pričom, ali idemo se prisjetiti.

2

Upravo je to napravio naš najpoznatiji preformer, ali i glumac, redatelj te umjetnik – Tomislav Gotovac na današnji dan 1981. godine. Izletio je iz haustora Ilice 8, točno kada je Grički top označio podne, kao od majke rođen i krenuo prema tadašnjem Trgu Republike. Izjavljivao je ljubav svome gradu, ležao po asfaltu i ljubio ga, klečao na koljenima… Performans „Zagreb, volim te“ trajao je punih sedam minuta, sve dok nije uhićen na Trgu Republike. Izveo je to kako bi se suprotstavio „hrvatskoj šutnji“.

U spomen na taj događaj, ovih dana napravljena je i ploča upravo na mjestu gdje je Gotovac započeo svoj preformans. Ovih dana je ploča bila „u procesu sušenja“ te će od danas zauvijek ostati na putu prema glavnom zagrebačkom trgu, kao spomen na preformans Tomislava Gotovca. Sjećate li se tog događaja, jeste li mu možda prisustovali?

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here