kravataDan kravate kao snažna poruka vrijednosti ljudskih veza i obveza, međuodnosa i komunikacije, ljubavi i stvaralaštva, zadobiva sve veću važnost unutar informacijama zasićenoga medijskog prostora.
Prihvaćanje te poruke zasniva se na otvorenosti svakoga kome su navedene vrijednosti drage, ali samo širenje ovisi o podršci medija koje pozivamo da tome i nadalje pridonose kako bi glas o Danu kravate zadobio svjetski odjek.
U dosadašnjih pet godina, prigodni program u Zagrebu, na Trgu sv. Marka, afirmirao se kao središnja proslava Dana kravate u Hrvatskoj, s uobičajeno izraženim velikim interesom domaćih i stranih medija, Zagrepčana i turista. Ove godine, na početku tog programa, u 12 sati, po prvi put realizirat će se performans “Rubac – tajna kravata”, novi umjetnički projekt Marijana Bušića kojim će se prikazati kako se rubac postupno transformira iz svog kvadratnog oblika u vertikalu kravate. U performansu sudjeluje skupina žena i muškaraca.
Nakon izvedbe performansa, oko 12.15 sati počinje već tradicionalni atraktivni ceremonijal postrojavanja i smjene straže pripadnika Počasne satnije Kravat pukovnije. S njima kao domaćinima ovog programa, koji se već četiri godine izvodi zahvaljujući sponzorstvu Turističke zajednice grada Zagreba, ove godine po prvi put nastupaju pripadnici povijesnih postrojbi: Husari Grada Bjelovara, Husari Grada Karlovca, Turopoljski banderij te pripadnici Počasno zaštitne bojne Hrvatske vojske, ukupno čak 20 konjanika i 30 pješaka, među kojima su po prvi puta i dvije žene! Oni u 12.15 sati kreću od Kamenitih vrata, oko 12.20 sati postrojavaju se na Trgu sv. Marka, te zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić podnosi svečani prijavak potpredsjedniku Hrvatskoga sabora g. Miloradu Batiniću, koji će izvršiti pregled postroja. Nakon ceremonije postavljanja stražara kod vrata crkve Sv. Marka, ova vojnička povorka konjanika i vojnika pješaka, po svojoj brojnosti izvanredna, gotovo povijesna rijetkost na ulicama Zagreba, nastavlja svoj program s ceremonijom smjene straže i mimohoda u užem središtu grada.
Nakon ceremonije na Markovu trgu u 13,30 sati se održava svečani koktel za uzvanike u palači Dverce gdje će se rubac iz preformansa – kravata svečano predati gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću, koji je ujedno i domaćin koktela. u 13.30 sati.