Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

Zagreb Pride (Foto: Jasminka Kovačević /Medijska mreža)Počeo je 10. i do sada najmasovniji Zagreb Pride. Potaknuti izgredima u Splitu podržali su ga i oni koji prošlih godina nisu osobno sudjelovali u povorci LGBTIQ osoba.

Skupu su se odazvali čelnici Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić i Radimir Čačić, Mirela Holy i Šime Lučin iz SDP-a, književnici Predrag Matvejević i Edo Popović, odvjetnik Čedo Prodanović, glumci Damir Markovina i Urša Raukar, redatelj Mario Kovač, aktivisti udruga i institucija za ljudska prava Zoran Pusić, Gordana Lukač Koritnik i mnogi drugi.

U povorci više od 4000 ljudi

U povorci koja je oko 15 sati krenula sa Trga žrtava fašizma do Trga bana Jelačića pa Ilicom, Gundulićevom, Masarykovom na Zrinjevac bilo je više je od 4000 ljudi, ali ih je na Zrinjevcu ostalo oko 1000. U povorci su bili i studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta te brojni građani koji su na ovakav način željeli pokazati što misle o netoleranciji i mržnji.

Skup će na Zrinjevcu potrajati do 18 sati. Osim govora i čitanja pisma podrške predsjednika Ive Josipovića bit će i proglašenje Homofoba desetljeća, Homofrenda desetljeća i LGBTIQ osobe desetljeća. Od 17 sati sudionike Pridea na Zrinjevcu će zabavljati Anthony The Crazy Horse from Jotassassina i Stillness.

Nakon Zrinjevca zabava će se nastaviti na after-Pride Partycipaciji u prostorima Medike. Nastupaju performeri, DJ-evi i bendovi iz Hrvatske i inozemstva, a ulaznice su po 25 i 30 kuna.

Policija privela 17 osoba

Neometano održavanje Zagreb Pridea osigurava policija koja reagira na svaki pokušaj izazivanja incidenata. Policija je do sada privela 17 ljudi, među njima i jednu osobu iz povorke zbog sadržaja transparenta koji je nosila. Izvan povorke priveli su: 7 osoba jer nisu imale dokumente kod sebe, 3 zbog verbalnog vrijeđanja, a 6 zbog uvredljivih transparenata.

Čini se da su se Zagrepčani nakon 10 godina priviknuli na Zagreb Pride pa više nema ni toliko znatiželjnika koji bi promatrali sa strane. Apeli i podrška javnosti i političara također su atmosferu učinili puno ugodnijom.

Ipak, za svaki slučaj na stranici Zagreb Pridea detaljne su upute kako s ponašati prilikom mogućeg napada. Bilo bi naivno vjerovati da su izgredi nemogući pa će policija večeras čuvati cijelu Pierottijevu, dok će unutar Medike biti pojačano redarstvo.