Uoči održavanja Dana ružičastih majica koji se ove godine obilježava 25. veljače, Centar za edukaciju i prevenciju nasilja zajedno s članicama Agrokor koncerna – Konzumom, PIK Vrbovcem, Ledom i Jamnicom – organizirao je druženje i promotivnu prodaju ružičastih majica u Avenue mallu, kako bi potaknuo širu javnost na uočavanje problema vršnjačkog nasilja u vrtićima i školama.

Ledo Medo i Kodi pokazali su se kao odlični ambasadori projekta te su mališanima i njihovim roditeljima, zajedno sa stručnim članovima Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, predstavili značenje Dana ružičastih majica i ukazali na važnost suzbijanja nasilja među djecom. Uz simpatične maskote, u ružičastim majicama druženje su podržali i Ivan Šarić te voditelj Prvog radija Frano Domitrović.

Da je riječ o zaista ozbiljnom problemu koji traži angažman svih nadležnih institucija, roditelja te čitave javnosti govore podaci iz istraživanja Centra za mirovne studije o percepciji nasilja provedenog 2014. godine u osamnaest osnovnih i srednjih škola s područja Grada Zagreba, zapadne Slavonije i Like (šest škola iz svake regije).

Naime, vidljivo je kako samo jedno od desetoro djece nije doživjelo neki oblik nasilja u zadnjih mjesec dana. 79,3 posto ispitanih učenika našlo se u ulozi nasilnika i žrtve, a najčešći uzrok nasilja obično je ljubomora i potreba za samoaktualizacijom.

Centar za edukaciju i prevenciju nasilja poziva sve zainteresirane da se pridruže 25. veljače obilježavanju Dana ružičastih majica te svojim primjerom i nošenjem ružičaste majice podrže borbu protiv vršnjačkog nasilja, baš kao što će to ove godine podržati zastupnici Hrvatskog sabora te desetak europarlamentaraca.

Kako je nastao “Dan ružičastih majica”?

Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj kanadskoj školi. Inicijativom školskih kolega na konstruktivan i inteligentan način riješeno je sustavno zlostavljanje jednog dječaka koji je u znak podrške svoje teško bolesne majke na prvi dan školske godine odjenuo ružičastu majicu.

Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su tako prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice u borbi protiv sve prisutnijeg “bullyinga”.

Nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj je CEPN (Centar za edukaciju i prevenciju nasilja) koji je promocijom Dana ružičastih majica postigao prepoznavanje ove hvale vrijedne akcije i obljetnice diljem naše zemlje, dok akcija svake godine dobiva podršku sve šireg kruga javnosti, od privatnih osoba do manjih i velikih kompanija.