Autor:
Jozo Renić
[email protected]

Glavni kolodvor (foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)– Ne dopustimo da nam na putu prema Europskoj uniji taktika pojede strategiju, a što možemo učiniti danas ne odgađajmo za sutra – kazao je gradonačelnik Milan Bandić komentirajući iskorištavanje pretpristupnih fondova EU-a za grad Zagreb.

Zanemarujući apstraktne formulacije koje se naziru iz europske administracije, na primjer kako „konkurirati dobrim projektima u sklopu strukturnih fondova“, jedino što je upamćeno između riječi šefa izaslanstva Europske komisije Paula Vandorena jest isticanje dvaju primjera za naš grad: modernizacija željezničkog kolodvora i gradnja biocentra radi unapređenja razvitka biotehnologije. Za signalizaciju i drugu opremu na Glavnom kolodvoru planirano je oko 18,5 milijuna eura, a projekt bi trebao početi sredinom ove godine. Interes Europe je u tomu da na važnom željezničkom koridoru budu povećane sigurnost i protočnost vlakova.

Grad Zagreb je dosad iskoristio 1,37 milijuna eura za opremanje veterinarsko-sanitarnog odjela graničnog prijelaza u Zračnoj luci, ali fondove su iskoristile i dvije-tri zagrebačke tvrtke. Tako je Agroproteinka na trima projektima isposlovala više od milijun eura, Fragaria oko 400.000 i Altpro oko 100.000 eura. Dakako, tu je i nekoliko udruga, kojima europski fondovi izlaze u susret, kao što su GONG sa 220.000 eura, Volonterski centar sa 85.000. Autonomna ženska kuća s blizu 200.000 eura itd.

– Zagreb bi mogao koristiti sredstva iz europskih fondova za regionalni razvoj, socijalni rad i ruralni razvoj u obliku potpora malim i srednjim poduzećima, za ulaganja u poduzetničku i turističku infrastrukturu – kazala je Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica iz Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU-a.

Na pitanje kako bi se Zagreb u pretpristupnoj fazi mogao usporediti, na primjer, s Ljubljanom ili Budimpeštom u korištenja fondova, odgovorila nam je da gotovo ništa ne zaostajemo, da smo 90 posto u igri.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here