Unatoč pandemiji i neizvjesnoj ekonomskoj situaciji u državi, mnoga hrvatska poduzeća bilježe uspješan poslovni rezultat u posljednje vrijeme. Navikli smo već na pozitivne priče iz IT i automobilske industrije, ali dobre rezultate ostvaruju i poduzeća u drugim, manje poznatim branšama. Najbolji primjer takve firme je Centar Zlata – najveći hrvatski trgovac plemenitim metalima koji prodaje i otkupljuje predmete od investicijskog zlata i srebra.

Čime se bavi Centar Zlata?

Kao što je vidljivo iz samog imena, glavni proizvod kojeg Centar Zlata nudi je zlato, ali ne nakit, već investicijsko zlato. Investicijsko zlato je standardizirano zlato visoke čistoće koje dolazi u fizičkom obliku zlatnika i zlatnih poluga, a namijenjeno je dugoročnoj štednji i ulaganju. Glavni razlog isplativosti ulaganja u fizičko zlato je rast njegove cijene koji je u proteklih 20 godina u prosjeku iznosio oko 8.3% godišnje, što je znatno više od većine drugih oblika ulaganja i štednje.

Investicijsko zlato u obliku poluga i zlatnika visoke čistoće

 

Centar Zlata vodeći je distributer investicijskog zlata u Hrvatskoj gdje posluje već godinama, ali tek od nedavno pod trenutnim imenom. Naime, Centar Zlata novi je brend tvrtke Saiva d.o.o. koja posluje od 1994. godine, a mnogima će biti poznatiji pod starim imenom BankaZlata.com. Do promjene imena došlo je prošli tjedan, a koji su razlozi iza toga, pojašnjava vlasnik i direktor dr.sc. Saša Ivanović:

Iako je BankaZlata.com posljednjih godina postala vodeći brend na hrvatskom tržištu plemenitih metala, odlučili smo se za promjenu imena u Centar Zlata iz dva bitna razloga. Prvo, kako bismo jasno iskomunicirali svim klijentima da nismo samo internetska trgovina, već da imamo i fizičke poslovnice, što smo učinili uklanjanjem nastavka “.com”. Drugo, kako bismo izbjegli potencijalnu konfuziju oko korištenja riječi “banka” u imenu. Budući da je BankaZlata.com bila centralno mjesto za informiranje o tržištu zlata te kupnju poluga i zlatnika, ime Centar Zlata nametnulo se kao jedini logičan izbor”, pojašnjava Ivanović.

 

Saša Ivanović, vlasnik i direktor Centra Zlata

 

Hrvati sve više kupuju investicijsko zlato

Prema podacima Centra Zlata, potražnja za investicijskim zlatom u Hrvatskoj u velikom je rastu, što je direktna posljedica ekonomske neizvjesnosti i inflacije. Naime, cijena zlata u povijesti uvijek je najviše rasla u razdobljima krize, a najbolji pokazatelj je period od 2007. do 2011. godine kada je cijena žutog plemenitog metala narasla za više od 200% u svega nekoliko godina, što je mnogima donijelo veliku zaradu. Sličan rast mnogi očekuju i u bližoj budućnosti:

Zlato je tradicionalna zaštita imovine od inflacije, ekonomskih kriza i ostalih neizvjesnosti koje negativno utječu na štednju građana. Ulaganje u zlato isplativo je i u dobrim vremenima, ali još je isplativije u lošim. To potvrđuje podatak da je u zadnjih 20 godina cijena zlata narasla za više od 500%, što znači da je osoba koja je štedjela u zlatu neusporedivo bolje prošla od osobe koja je štedjela u novcu, obliku imovine koji zbog inflacije stalno gubi vrijednost. Upravo zato trenutno bilježimo veliki rast potražnje za zlatnim polugama i zlatnicima”, tvrdi Ivanović.

Štednja u zlatu isplativija je od štednje u novcu

 

Kako izgleda ulaganje u zlato?

Ulaganje u zlato moguće je na više načina, ali onaj najpopularniji i najjednostavniji je kupnja fizičkog investicijskog zlata kod trgovca kao što je Centar Zlata. Proces kupnje jednostavan je i većina proizvoda odmah je dostupna, a Centar Zlata svim klijentima nudi mogućnost osigurane dostave na kućnu adresu, besplatne pohrane u sefu ili pak preuzimanja kupljenog zlata u nekoj od poslovnica.

No, što napraviti kada kupljeno zlato želimo unovčiti?

Investicijsko zlato vrlo je likvidna imovina, što znači da ju je jednostavno brzo zamijeniti za gotovinu, bilo gdje u svijetu. Taj se proces naziva otkup zlata i svaki respektabilni trgovac kao što je Centar Zlata nudi uslugu otkupa po trenutno važećim cijenama. To je najlakše usporediti s mjenjačnicama valuta, samo što se kod nas ne radi o papirnatim valutama, već o najstarijoj valuti na svijetu – zlatu”, objašnjava Ivanović.

Osim što je likvidno, investicijsko zlato u potpunosti je oslobođeno svih poreza što znači da sva zarada ostaje isključivo investitoru, a jednostavno je za skladištiti te je lako prenosivo. Investicijsko zlato dolazi u raznim veličinama – od jednog grama pa sve do kilograma, što znači da ovaj tip ulaganja nije namijenjen samo za najbogatije.

 

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here