Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je stečajnog Radio 101upravitelja Radija 101 Branka Petanjeka da odmah dopusti raditi i onim novinarima i ostalim radnicima toga radija koji su od 1. prosinca prošle godine pa do stečaja bili u zakonitom štrajku.

Štrajk je, kako se ističe u priopćenju, pokrenula Podružnica Sindikata novinara Hrvatske zato što radnici mjesecima nisu primali plaće niti su im uplaćivani doprinosi.

Prema informacijama koje ima HND, onemogućen je rad daleko najbrojnijoj skupini radnika, zainteresiranoj da nastavi proizvoditi program koji bi mogao ostvariti prihode Radiju 101.

Nije jasno zašto se tim novinarima i ostalim radnicima onemogućava rad, a istodobno je, po njihovim informacijama, omogućeno raditi ljudima bez ikakva ugovora, koje je još za štrajka angažirala bivša Uprava, ističe HND.

Jedino bi proizvodnja radijskog programa možda mogla i u ovim, kako navode, skoro beznadnim okolnostima biti šansa za preustroj Radija 101.

Nešto manje od tridesetak preostalih radnika željelo bi pokazati kako može izgledati program Radija 101. Stoga apeliramo na stečajnog upravitelja da im to omogući, no, pitanje je želi li se uopće pokušati preustrojiti Radio 101 ili ga se hoće smjesta likvidirati, navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka.