radio 101 (Foto: Radio 101)Hrvatsko novinarsko društvo (HND) danas je ocijenilo kako je odlukom Vijeća za elektroničke medije da ne odobri prijenos koncesije zagrebačkom Radiju 101 taj radio doveden pred prag likvidacije, te izrazilo sumnju da je takva odluka donesena zbog političkog motiva vlasti da zaustavi “stojedinicu”.

“Hrvatsko novinarsko društvo smatra da je odluka o odbijanju prijenosa koncesije za Radio 101 donesena još ranije i sumnja da vlast ima političkih motiva da zaustavi Radio 101”, navodi HND u priopćenju.

Upozorava da je jučerašnja odluka Vijeća taj radio dovela pred prag likvidacije, a njegovih 23 zaposlenih novinara, koji su zadnjih šest mjeseci radili za minimalnu plaću dok im prethodni višemjesečni rad nije plaćen, u potpuno neizvjesnu situaciju.

Realizacijom ponude Media servisa od 15,1 milijuna kuna za kupnju “stojedinice”, tvrde u HND-u, bile bi isplaćene plaće bivših i sadašnjih novinara, a prema sudskoj odluci bili bi isplaćeni i ostali vjerovnici među kojima bi najviše novca dobila država – više od 9 milijuna kuna.

Ističu da je Radio 101 posljednjih mjeseci, iako nikad nije radio s manje zaposlenih novinara, uspio uvelike podići svoju slušanost i ponovno izboriti mjesto koje je godinama držao u 90-im godinama prošlog stoljeća, prije svega kao kritički informator i beskompromisni analitičar društvenih zbivanja.

“Takvih je radija vrlo, vrlo malo pa ovo društvo mora voditi računa o tome da besmislenim odlukama ne uništava i one rijetke medije koji još uvijek rade ono što je smisao novinarstva – oblikovanje kritičke javnosti na dobrobit građana ove zemlje”, tvrde u HND-u, te od svih odgovornih traže da hitno, na zadovoljavajući način, razriješe nastalu situaciju.

Novu zakonsku odredbu o zabrani prijenosa radijskih i televizijskih koncesija smatraju “skroz neodrživom” ako se odnosi na svaku kupnju radija ili televizija, pa i onu u kojoj se zadržavaju iste programske osnove.

“Zašto bi bilo tko kupovao i dokapitalizirao televiziju ili radio ako ne može dobiti koncesiju? Radio 101 možda je tek prvi slučaj, ali bi ovakva zabrana mogla dovesti do značajnog urušavanja tržišta elektroničkih medija. Društvena šteta bit će ogromna”, upozorava HND.

S obzirom na vrlo različite interpretacije sporne zakonske odredbe, HND traži od saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da protumači odredbu o zabrani prijenosa koncesije u donesenim izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima.

Ako je tumačenje takvo da se odnosi na svaku kupoprodaju elektroničkih medija, zahtijeva novu hitnu izmjenu tog zakona na rujanskoj sjednici Hrvatskog sabora, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Zdenko Duka. (Hina)