Drugu godinu zaredom Udruga Pragma dodijelila je nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja. Nagrađivalo se u tri kategorije – najbolji tiskani/online prilog, najbolji radijski te najbolji televizijski prilog i to prema mišljenju obrazovnih ustanova koje su sudjelovale u dodjeli.

Ovogodišnja dobitnica za tiskani rad je Sandra Golemac s člankom “Mihael voli viceve, Lorena svoju učiteljicu, a Paulina želi na balet” (Večernji list). Za televizijski prilog nagrađene su Marijana Kranjec za prilog “Osnovci rockeri” (Dobro jutro Hrvatska, Hrvatska radiotelevizija) i Maja Medaković za prilog “Djeca iz doma na državnoj maturi” (Provjereno, Nova TV), dok je za najbolji radijski prilog nagradu dobila Ivana Sučić, “Učenici iz Gunje” (Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski radio).

Nagrađeni novinari koji najbolje promiču vrijednosti obrazovanja

Nedjeljko Marković, predsjednik Pragme, istaknuo je značaj ovogodišnje Nagrade te predstavio rezultate iz evaluacije škola koje poručuju kako je Nagrada korisna u razvoju medijske pismenosti djece, podržavajući nastavak njenog provođenja u školama.

Sudionicima se obratio i doc.dr.sc. Igor Kanižaj, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Fakulteta političkih znanosti koji je rekao kako djeci treba dati pravo da budu subjekti u medijskom prostoru te kako Pragma, kroz organiziranje dodjele Nagrade, promovira ideju medijske pismenosti u školama. Zaključio je kako je potrebno da predstavnici obrazovnih institucija, vlasti i javnosti zajedno rade na razvoju medijske kulture i pismenosti među djecom i mladima.

Program su glazbeno popratili učenici iz Srednje glazbene škole Vatroslav Lisinski u Zagrebu, a među sudionicima su bili prisutni učenici Obrtničke škole za osobne usluge iz Zagreba i Osnovne škole Ante Kovačića iz Zlatara koji su po završetku programa obišli Muzej.

Ovogodišnji partner Pragme u dodjeli Nagrade je Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu. Pragma je još 2012. godine pokrenula projekt “Obrazovanje djece i mladih za demokratsko građanstvo u Hrvatskoj – medijska kultura” s ciljem podizanja medijske kulture i opismenjavanja djece i mladih te jačanja demokratskog građanstva kroz rasprave, uvažavanje različitih mišljenja te na kraju – zajedničko odlučivanje, a unutar projekta se organizira dodjela „Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“.

Nagradom se želi podržati rad novinara koji promiču vrijednost obrazovanja i koji svojim izvještavanjem doprinose kvalitetnijoj informiranosti građana o obrazovanju.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here