Aristotel je jednom prilikom rekao da su korijeni učenja gorki, ali da su plodovi slatki. S druge strane, Erma Bombeck je par milenija kasnije predvidjela da će, kad nestane humora, nestati i civilizacije.

Boreći se protiv propasti civilizacije, donosimo 10 pošalica da vam usta, barem nakratko, poprime oblik potkove. Ali, nisu to obične pošalice. Naime, nasmijat će samo onoga tko već “ubire slatke plodove znanja”.

Matematičar i inženjer

Matematičar i inženjer sudjeluju u eksperimentu. Nalaze se u sobi gdje ih na drugom kraju na krevetu čeka lijepa djevojka. Voditelj istraživanja im je rekao da će se svakih 30 sekundi moći približiti djevojci za pola udaljenosti od trenutne na kojoj se nalaze od nje.

Matematičar odmah uzvrati: ‘Ovo je besmisleno, ustvari nikad nećemo stići do nje!’, a inženjer mu uzvrati: ‘Pa što? Uskoro će biti dovoljno blizu za praktičnu uporabu!’

Logičari u birtiji

Tri logičara ulaze u birtiju. Nakon što su se smjestili, konobar ih zapita: ‘Želite li sva trojica piće?’

Prvi odgovara: ‘Ne znam.’

Drugi odgovara: ‘Ne znam.’

Treći kaže: ‘Da.’

Igra skrivača

Einstein, Newton I Pascal igraju skrivača i dođe red na Einsteina da ‘žmiri’. On to i napravi te počne brojati. Pascal otrči i sakrije se, a Newton stane iza Einsteina, kredom na podu nacrta kvadrat površine ‘metar sa metar’ i stane u sredinu. Einstein u međuvremenu odbroji svoje, otvori oči i ugleda Newtona.

‘Issac, našao sam te!’, povikne Einstein, a Newton mu odgovara. ‘Nisi našao mene, našao si Pascala!’

Rimljanin u birtiji vol. 1

Rimljanin uđe u birtiju i naruči ‘martinus’. ‘Mislite martini’, odgovara mu konobar, a Rimljanin se naljuti i povikne. ‘Ne, da sam htio dupli, tražio bih!’

Rimljanin u birtiji vol. 2

Ulazi Rimljanin u birtiju, digne dva prste i kaže: ‘Daj pet piva!’

Porođajna logika

Logičareva supruga upravo je rodila dijete, a liječnik je novorođenče odmah po porodu predao ocu . Logičareva supruga upita svog muža: ‘I, je li muško ili žensko?’, a ovaj joj odgovara ‘Da.’

Na kavi sa Sartreom

Jean- Paul Sartre sjedi u birtiji i ispravlja tipfelere u svom eseju ‘Bitak i ništo’. Do njega dolazi konobarica i on naruči kavu, ali bez vrhnja.

Konobarica mu odgovara: ‘Ispričavam se, Monsieur, ali ostali smo bez vrhnja. Može li bez nečeg drugog?’

Bolja vremena

Entropija nije što je nekad bila.

Mačka

Schrodingerova mačka uđe u birtiju. I ne uđe.

Programer u dućanu

Programerova supruga kaže svom izabraniku: ‘Idi u dućan i kupi kruh. Ako imaju jaja, uzmi 10.’ Nakon nekog vremena, programer se vraća kući s 10 kruhova.

Članak izvorno objavljen na portalu Srednja.hr