Autor:
Infopunkt.tv /Online-Zagreb.hr

niskopodni elektromotorni vlak za regionalni prometPrototip elektromotornog vlaka za regionalni promet koji su izradili Končar – Električna vozila i TŽV Gredelj predstavljen je na zagrebačkom Glavnom kolodvoru te je ispraćen na sajam prometne tehnike InnoTrans u Berlinu na kojem će biti izložen 22. rujna.

Riječ je o prvom od tri prototipa vlakova koji Končar i TŽV Gredelj zajednički grade za HŽ-Putnički prijevoz, a koji će voziti u zagrebačkom prigradskom prometu i u regionalnom prometu.

Niskopodni elektromotorni vlak za regionalni prijevoz namijenjen je prijevozu putnika na srednje dugim i dugim relacijama, a služit će za povezivanje Zagreba i drugih gradova (Koprivnice, Ogulina, Vinkovaca, Karlovca, Kutine, Siska, Novske i dr.). Vlak ima 212 mjesta za sjedenje i 220 za stajanje. Najveća brzina mu je 160 kilometara na sat.

Predsjednik Uprave HŽ-Putničkog prijevoza Marijan Klarić rekao je na predstavljanju da su novi vlakovi temelj budućeg poslovanja tvrtke, posebno nakon ulaska stranih prijevoznika na hrvatsko tržište.

“Kako bi mogao odgovoriti konkurenciji i biti glavni prijevoznik putnika u Hrvatskoj, HŽ-Putnički prijevoz do 2018. godine planira nabaviti 92 nova niskopodna motorna vlaka”, rekao je Klarić.

niskopodni elektromotorni vlak za regionalni prometU planu je, objašnjava Klarić, nabavka 49 elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz, 18 elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski prijevoz i 25 dizel-električnih vlakova za regionalni prijevoz.

Po njegovim riječima, uskoro će biti predstavljen prototip niskopodnog elektromotornog vlaka za zagrebački prigradsko-gradski prijevoz, a početkom sljedeće godine i prototip dizel-električnog vlaka za regionalni prijevoz.

niskopodni elektromotorni vlak za regionalni prometPredsjednik Uprave TŽV-a Gredelj Ivan Tolić kaže da je u izradi prototipa elektromotornog vlaka za regionalni promet preslikan poslovno tehnički model suradnje Gredelja i Končara u proizvodnji niskopodnih tramvaja. Istaknuo je da je u prototip ugrađeno 70 posto domaćih komponenti.

Predsjednik Uprave Končar Električnih vozila Ivan Bahun smatra da je proizvodnja vlaka primjer kako se u Hrvatskoj mogu razvijati moderni proizvodi.

Potrebe HŽ-a za novim vlakovima u narednim godinama “teške” su nekoliko stotina milijuna eura, a Končar i Gredelj mogu te potrebe zadovoljiti, kazao je.

VIDEO: Vlak za regionalni prijevoz

[infopunkt 2213&video=01 nolink]

Klarić o sustavu gradske i prigradske
željeznice

[infopunkt 2213&video=02 nolink]

Iduće godine novim prigradskim vlakom

[infopunkt 2213&video=03 nolink]

Tolić o domaćoj proizvodnji

[infopunkt 2213&video=05 nolink]

Bahun o prednostima pred konkurencijom

[infopunkt 2213&video=09 nolink]