Berlin, kao drugi najveći grad Europske unije, nakon Londona, broji skoro tri i pol milijuna stanovnika te leži na rijekama Spree i Havel na sjeveroistoku Njemačke. Kako ne biste mislili da ćemo vas danas učiti o povijesti Berlina, ovo je bio samo podsjetnik o veličini grada kojeg cijelog možete vidjeti na berlinskom službenom vidikovcu odnosno na Televizijskom tornju.

Televizijski toranj
Televizijski toranj

Berlin ima jako razvijen javni prijevoz, U-Bahn, S-Bahn, tramvaje i buseve, ali ako ste turist čak i u ovako velikom gradu ponekad vam je javni prijevoz nepotreban jer kada krenete u istraživanje grada od jedne do druge znamenitosti, dućana, kafića ili restorana ulazak i izlazak na svakoj podzemnoj stanici u centru grada će vam biti samo gubljenje vremena, a pogotovo ako imate već napravljen i plan razgleda grada.

2-panorama-point-berlin

Ukoliko vas posluži vrijeme, kao i mene, te osjetite samo nekoliko kapi kiše u desetodnevnom uživanju u glavnom gradu Njemačke, samo vam mogu reći da za rujan pripremite udobne cipele, sunčane naočale i jaknicu za malo prohladne večeri.

fotkano-iz-tv-tornja_1-2

Veći dio posjeta Berlinu ćete provesti uživajući u arhitekturi, muzejima, vidikovcima, a tko voli i kazališnim predstavama ili klubovima (o kojima ćete čuti u sljedećem tekstu). Iako Berlin ima jedan službeni, već spomenuti, vidikovac na Alexanderplatzu, šetajući se gradom otkrit ćete i brojne druge koji vas oduševe svojom jedinstvenošću. Tako ćete naići i na Panorama Point Berlin na Potsdamer Platzu koji je vrlo sličan našem zagrebačkom vidikovcu iako za razliku od našeg vidikovca, na ovaj se vozite najbržim liftom u Europi koji vas u 20 sekundi vine 100m u zrak i doveze na jedno od najljepši vidikovaca u Berlinu.

3-bundestag

Ono što nikako ne smijem zaboraviti (iako sam oduševljena vidikovcima) su tri najpoznatija simbola Berlina – Brandenburška vrata, Bundestag i Berlin Victory Column, ili kako su Nijemci nazvali od milja Golden Lizzie. Ako idete na turu Bundestagom pripremite se za hodanje jer će vam noge zaista „otpasti“. Koliko god je arhitektura predivna, toliko će vas oduševiti unutrašnjost njemačkih Kuća. Ako vas još i vrijeme posluži ostavite si sat – dva predaha ispred Brandenburških vrata uživajući u zrakama sunca ili ako ste sreće (i tko je ovisan o kavi!) na terasu poznatog brenda Starbucks gledajući u jednu od najpoznatijih svjetskih znamenitosti.

berliner-dom

Ono što mi je posebno oduzelo dah je Berliner Dom odnosno katedrala koju sam gledala i snimala valjda iz svakog mogućeg i dostupnog kuta! U dio Muzejskog otoka još pripada Stari muzej te park između Berliner Doma i Starog muzeja, Lustgarten park. Inače, Muzejski otok se nalazi na rijeci Spree te obuhvaća još Bode Museum na samom vrhu Muzejskog otoka, Novi muzej, Staru nacionalnu galeriju te Pergamski muzej. Osim što možete dan provesti hodajući i posjećujući muzeje ili odmoriti u parku kao brojni građani i turisti, ono što vam Berlin nudi je i River Cruise pa se možete zavaliti na vrh broda i uživati na vožnji rijekom sat, dva ili čak tri sata Berlin gledajući iz drugih kuteva.

dionosauri_1

Kao što ste do sada mogli pročitati, shvaćate kako je Berlin prepun muzeja. Ono što će svaku osobu na ovoj planeti oduševiti je Naturkundemuseum odnosno Prirodoslovni muzej jer upravo on ima izloške najvećih dinosaura koji su ikada hodali po našoj planeti! Ne, nećete tako brzo izaći iz ovog muzeja te s razlogom u dvorani s dinosaurima postoje klupice za sjesti i predahnuti od oduševljenja!

Ono što sam ostavila za kraj teksta nije ni najmanje važno, a vjerojatno se svi pitate zašto nisam do sada nisam spomenula Berlinski zid? Bez brige, nisam zaboravila, ali shvatite – od toliko dojmova te nebrojeno sati provedenih lutajući gradom i uživajući u njemu ne znam što bih prvo stavila kao najveće oduševljenje!

Spomenik podignut Berlinskom zidu koji se nalazi točno na granici Istočnog i Zapadnog Berlina, a kako se približavate Memorijalu tako vidite i granicu na cesti i nogostupu koja je postavljena kao znak prijašnje granice. Kako prelazite granicu tako vidite još uvijek drugačiju arhitekturu zgrada, ma usudila bi se reći drugačije još uvijek doživite Istočni i Zapadni dio grada.

memorijal-berlinskom-zidu

Nevjerojatno je hodati po jednoj od najpoznatijih granica u svijetu, osvrtati se oko sebe i zamišljati kako je to sve izgledalo prije rušenja Zida, pogotovo kad krenete čitati i slušati detalje života Istočnog i Zapadnog Berlina te samog rušenja Zida. Zaista neopisiv osjećaj. Čak i uz sve turiste, fotkanje ostataka Zida, u zraku osjetite poštovanje prema poginulim ljudima i mjestu na kojem stojite.

Ipak je za potpuno doživljaj Berlina i života u njemu potrebno doživjeti i ljude, izlaske, kulturu i naviku stanovnika, hranu i pića te zaviriti i u cijene po kojima Berlinčani žive, stoga nemojte misliti da se i tih detalja nećemo dotaknuti. Bez brige dragi naši čitatelji, očekujte uskoro i nastavke.

Anja Mihaljević

Atlas_image_banner660x175_shehr