Autor:
Infopunkt.tv

Denis latin i Vesna Balenović“Cenzura na HRT-u jasno pokazuje kako se u praksi pritiscima na medije, posebno na HRT kao javni medij te političkim pritiscima na kritičke novinare onemogućava stvarna borba protiv korupcije i organiziranog kriminala”, stoji u zahtjevu dvadesetak prosvjednika, koji su se danas okupili ispred zgrade HRT-a na Prisavlju kako bi izrazili nezadovoljstvo stanjem na javnoj televiziji.

Neposredni povod današnjeg prosvjeda je skraćivanje emisije Latinica prošli ponedjeljak, kao i otkazi redatelju i jednom od novinara. Osim toga uprava HRT prijavila je voditelja Denisa Latina i novinarku Anu Jelinić Etičkom povjerenstvu.

Latin je rekao za Infopunkt.tv da se stanje nakon današnjeg prosvjeda neće promijeniti, a očekuje prosvjede i u drugim redakcijama. Među ostalim je rekao da ne razmišlja o odlasku s HTV. Najavio je kako će tema sljedeće Latinice biti medicinski potpomognuta oplodnja.

Slobodni novinar Željko Peratović, koji je godina izložen napadima i pritiscima vlasti, ocjenjuje da ća se loše stanje koje prevladava na HRT nastaviti do izbora jer vladajuća stranka želi imati nadzor nad javnom medijskom kućom. Naglasio je da vlastima ni to neće puno pomoći na izborima, ali može dodatno devastirati HRT.

Novinarka HTV Ana Jelinić je naglasila, da je cenzura na HRT opće stanje, postoji i autocenzura te “laki novinari” koji određuju određene teme, a tu su još i spinovi i manipulacije. Inače, Jelinić su smijenili prošle godine zbog izjava u emisiji Dossier.hr.

Denis Latin  o katastrofalnom stanju

[infopunkt 2397&video=02 nolink]

Ana Jelinić o cenzuri

[infopunkt 2397&video=08 nolink]

Željko Peratović: Gore je nego prošle godine

[infopunkt 2397&video=06 nolink]

Vesna Balenović, predsjednica Udruge Zviždač

[infopunkt 2397&video=03 nolink]