Međunarodno violončelističko natjecanje ‘Antonio Janigro’ za natjecatelje do 35 godina starosti održava se u Zagrebu od 28. siječnja do 4. veljače 2016. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Ustanovljeno je na prijedlog Koncertne direkcije Zagreb i profesorice Dobrile Berković-Magdalenić 1995. godine. Natjecanje nosi ime iznimnog umjetnika, dirigenta i pedagoga koji je osnovao Komorni orkestar Radio Zagreba i ansambl Zagrebačkih solista te ostavio neizbrisiv trag na hrvatskoj i svjetskoj glazbenoj sceni.

Prvo natjecanje održano je prije dvadeset godina, u veljači 1996. u Zagrebu uz podršku Ministarstva kulture RH, tadašnjeg Ministarstva znanosti i tehnologije RH i Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba.

Tijekom vremena natjecanje se afirmiralo kao jedno od najuglednijih svjetskih violončelističkih natjecanja. Velik interes i uspjesi mladih hrvatskih i stranih violončelista trajan su poticaj za nastavak ovog iznimno uspješnog projekta.

KDZ_6.MVN Antonio Janigro_Banner 670X235-01

Ovogodišnje je natjecanje, šesto po redu, u velikoj mjeri drugačije organizirano. Kao i dosad, natjecanje ima tri kruga, no ove godine po prvi put u Prvom izlučnom krugu kandidati su se natjecali putem poslanih audio-vizualnih snimaka izvedbi zadanih skladbi, a ne nastupajući uživo pred žirijem u KDVL. Na temelju pristiglih snimaka žiri je većinom glasova odabrao 24 natjecatelja koji su prošli u Drugi izlučni krug i njih ćemo imati priliku vidjeti i čuti uživo u Zagrebu. Ovogodišnje natjecanje bilježi dosad najveći odaziv natjecatelja – u Prvom izlučnom krugu sa svojim se snimkama na natjecanje prijavilo 94 mladih čelista iz 32 države!

Ove godine imamo ‘samo’ jedno veliko finale, kroz dvije večeri, sa nastupom šest finalista uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Mo. Diana Tchobanova.

 

Više na: www.antoniojanigro.hr ili www.kdz.hr.