HRT-ovu obljetničarsku marku izdanu u povodu obilježavanja 90. obljetnice postojanja Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 60. obljetnice postojanja Hrvatske televizije (HRT – HTV) korisnici Hrvatske pošte proglasili su najljepšom poštanskom markom izdanom u 2016. godini. Temeljni su motiv marke izdane u nakladi od sto tisuća primjeraka radijska spikerica i kamerman, a njezin su izgled osmislili grafički dizajneri Ivana Vučić i Tomislav – Jurica Kaćunić. Uz poštansku je marku tiskan i prigodni arak s fotografijama doajena Hrvatske radiotelevizije – Milke Babović, Helge Vlahović Brnobić, Željke Fattorini, Vladimira Fučijaša, Laze Goluže, Špire Guberine, Đele Hadžiselimovića, Olivera Mlakara, Vesne Spinčić Prelog, Saše Zalepugina i Nade Vince.

Saša Zalepugin i Vesna Spinčić Prelog

„Poštansku marku Hrvatske radiotelevizije oblikovali smo u skladu s ostatkom komunikacijske kampanje Hrvatske radiotelevizije osmišljene u povodu njezine impresivne obljetnice, u kojoj su se isticali prepoznatljivi programski sadržaji ostvareni unutar obljetničarskoga razdoblja i poznati televizijski citati te kojom se podsjetilo na nezaboravne priče koje su postale svojinom svih naših generacija, a čija je bogata povijesna produkcija postala neotuđivim dijelom čitave hrvatske kulture i povijesti. Marka je oblikovana kao diptih, čime je istaknuta tema dvostruke obljetnice te motiv koji predstavlja oba slavljenička medija – radio i televiziju. Dizajn je marke minimalistički s retro notom te izaziva posebnu, nostalgičnu atmosferu. Koristili smo se izvornim arhivskim fotografijama koje prikazuju radijsku spikericu i kamermana u samim početcima razvoja radija i televizije u kombinaciji s prepoznatljivim grafizmom hrvatskoga nacionalnog identiteta i Hrvatske radiotelevizije. Na marki je prikazan i prepoznatljivi obljetničarski logotip Hrvatske radiotelevizije”, istaknuli su grafički dizajneri Ivana Vučić i Tomislav – Jurica Kaćunić.

Hrvatska pošta izbor za najljepšu marku priređuje već dvadeset godina u nastojanju da se i hrvatske poštanske marke prepoznaju kao lijepe i vrijedne te pronađu svoje mjesto u brojnim filatelističkim zbirkama u Republici Hrvatskoj i diljem svijeta.

Izbor za najljepšu poštansku marku Hrvatska pošta provela je dvadeseti put. Natjecale su se sve poštanske marke koje smo pustili u optjecaj prošle godine, njih ukupno 46. Čestitamo Hrvatskoj radioteleviziji, čija je poštanska marka osvojila najviše glasova. Drago nam je što je Hrvatska pošta izdavanjem ove marke bila partnerom u obilježavanju važnih obljetnica Hrvatskoga radija i Hrvatske televizije. Naravno, velike čestitke i dizajnerima, koji su estetski ugradili te važne podatke u ovako malen i vrijedan predmet”, istaknula je izvršna direktorica Ureda za korporacijske komunikacije Hrvatske pošte Jo Kempen.

„Ovo je veliko priznanje cijelome kreativnom timu koji je sudjelovao u pripremi prošlogodišnje komunikacijske kampanje, ali i svim zaposlenicima i doajenima Hrvatske radiotelevizije koji su bili dijelom ovoga projekta. Potvrda je to da je HRT-ova obljetničarska kampanja prepoznata u struci i javnosti te je to još jedan pokazatelj da zaposlenici Hrvatske radiotelevizije sudjeluju u stvaranju djela trajne vrijednosti. HRT-ovom smo obljetničarskom markom, naime, u travnju prošle godine najavili veliki cjelogodišnji projekt u kojemu smo podsjetili na važnu ulogu koju Hrvatska radiotelevizija ima u izgradnji hrvatskoga društva, na njezinu dugu povijest i društvene zadaće koje svakodnevno ispunjava, a u okviru te kampanje naši su zaposlenici stvorili i nekoliko kulturnih dobara trajne vrijednosti. Među njima su mrežni vremeplov s najvažnijim podacima iz bogate povijesti Hrvatske radiotelevizije, potom digitalizirano izdanje Leksikona radija i televizije, u kojemu se nalazi cjelokupna povijest elektroničkih medija u Republici Hrvatskoj, mrežne stranice Glasovi vremena posvećene slavnoj zagrebačkoj spikerskoj školi, s bogatom popratnom audiovizualnom građom i arhivom fotografija, te stranice na kojima naši korisnici mogu objavljivati priče koje ih povezuju s javnim medijskim servisom. Zahvaljujemo na vrijednome priznanju Hrvatskoj pošti, a posebnu zahvalu upućujem svim zaposlenicima i doajenima Hrvatske radiotelevizije te svima koji su na bilo koji način sudjelovali u stvaranju naše obljetničarske marke i cijelome prošlogodišnjemu projektu”, istaknuo je glasnogovornik i rukovoditelj Radne jedinice Komunikacije Hrvatske radiotelevizije Igor Ćutuk.

Za jedno se od 46 izdanja poštanskih maraka Hrvatske pošte izdanih tijekom 2016. godine moglo glasovati od 22. veljače do 22. ožujka 2017. godine slanjem popunjenih glasačkih listića ili putem mrežnih stranica Hrvatske pošte. Prigodni katalozi sa svim izdanjima poštanskih maraka iz 2016. godine mogu se pronaći u poslovnicama Hrvatske pošte te na mrežnim stranicama www.posta.hr.