Predstava „Drakula“, po motivima romana Brama Stokera, u režiji Andrása Urbana, imat će zagrebačku premijeru u petak, 25. rujna u Zagrebačkom kazalištu mladih. Predstava je nastala u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, SNG iz Maribora te Fundacije Teatro Due iz Parme i praizvedena je 22. svibnja ove godine u Mariboru.

Iako se predstava „Drakula“ koristi poznatim viktorijanskim romanom Brama Stokera, riječ je o furiznom, šokantnom, senzacionalnom, ekstravagantnom i provokativnom -kritičnom odnosu – prema kapitalizmu današnjice koja rastače naše tijelo i dušu. Trenutačno, jedan od najpopularnijih redatelja u regiji András Urbán o predstavi je zapisao: „U ovom projektu razvili smo poseban kazališni jezik temeljen na vizualnosti, zvuku i osebujnom scenskom postojanju čimbenika predstave sastavljenom od pokreta, gesta i tjelesnih akcija, ali nipošto ne na razini suvremenog, stiliziranog plesa. Glumac izvođač ponaša se kao izvođač u performansu, no njegova prisutnost na sceni svakako je promišljena kroz prizmu dramskoga glumca“.

U predstavi su hrvatski, slovenski i talijanski glumci: Matevž Biber, Mia Biondić, Dado Ćosić, Jurij Drevenšek, Davide Gagliardini, Edvin Liverić, Gian Marco Pellecchia, Nika Rozman i Lucija Šerbedžija. Dramaturginja je Kata Gyarmati, scenograf Marko Japelj, kostimografkinja Doris Kristić, a oblikovateljica scenskog pokreta Aniko Kiss.