Autor:
Jozo Renić
[email protected]

[singlepic id=98 w=250 h=168 float=left]Ako želiš upoznati svoj grad, pokloni mu svoje korake, kaže jedna izreka iz krugova turističkih vodiča. Nemate pojma koliko toga još ne znamo o svomu gradu, na primjer koja je najstarija kuća na Jelačićevu trgu, da su tri velika luksuzna i skupocjena lustera koji vise sa stropa zagrebačke katedrale dar jedne hrvatske obitelji koja ima kockarnicu u Las Vegasu ili da jedna soba u palači Dverce ima kompletan namještaj izrađen od kornjačevine.

Zagreb Inside – tematski razgledi grada
Zagreb Inside inicijativa je dviju profesorica jezika i turističkih vodiča koje su uvele dva tematska razgleda grada radi obogaćivanja turističke ponude Zagreba. Inicijativu je prepoznala i financijski podržala Turistička zajednica grada Zagreba.

Ovih su dana svjetski vodiči imali svoj dan, a zagrebački su majstori vođenja osjetili potrebu da svojim sugrađanima daruju nesvakidašnju pustolovinu. Podijelili su ih u više skupina od dvadesetak „turista“, a jednu je okupio šarmantni doajen turističkog vođenja Krešimir Kristić. Nema toga što u svojoj turneji od 48 godina nije okusio.

– Zagreb je lijep i gostoljubiv grad i ima što pokazati – reći će Krešimir. – Ovim se poslom bavim 48 godina. Sad sam u mirovini, ali obišao sam cijeli svijet. Moja prva ljubav izvan Zagreba su Grčka, Pariz, Egipat i Tunis, ali mnogo sam vodio i na Daleki istok, Hong Kong…

Grupa je s Trga pošla Bakačevom prema katedrali. Premda tuda prolaze gotovo svakodnevno, svatko od nazočnih sa sobom je ovaj put ponio mrvicu znatiželje što će doživjeti kao turist u svomu gradu, a ruku na srce, u ovoj besparici, hajde da malo glumimo da putujemo.

[singlepic id=97 w=250 h=168 float=left]Krešo nas uvodi u katedralu i duhovitim figurama pripovijeda o detaljima. Saznadosmo tako odakle su lusteri, da su od hrvatske obitelji iz Las Vegasa, a da su oni stariji lusteri u pokrajnjim lađama dar grada Beča, da je jedna slika u katedrali visoka čak 18 metara… Zabezeknuti su Zagrepčani bili kad su čuli da su katedralni tornjevi zapravo jednake visine, 108 metara, što je lani izmjereno, a ne da je jedan metar niži.

– Mi smo mislili da poznajemo svoj grad, a možda više znamo o nekim drugim svjetskim metropolama gdje idemo s turističkim vodičima – kaže nam Sanja iz skupine koja je s Kaptola preko Dolca i Krvavog mosta koračala prema Gornjem gradu.

Mlada Lea Sluhan nije krila oduševljenje:
– Ovo je sjajno, toliko tih detalja dosad nisam znala.

Pred prvostolnicom uobičajena slika: grupiraju se turisti, a tu i tamo naleti kakav prosjak. Vodiči o tomu imaju svoju priču: kada Zagreb zamislimo kao ružu, onda on ima i trnje. Romi oko Kaptola nagovaraju svoju djecu da se zalijeću među turiste, obgrle im noge i ne puštaju ih dok im nešto ne daju. Postoji također prosjakinja koja se muva ispred katedrale i, ako joj ništa ne date i ignorirate je, u sav glas pošalje vas u onu stvar… Valjda je i to jedna od zagrebačkih „znamenitosti“.