Zagreb je u prosincu posjetilo gotovo 126.000 turista, koji su ostvarili 236.200 noćenja, što je najviše među svim hrvatskim odredištima u tom mjesecu, izvijestili su u petak iz Turističke zajednice grada Zagreba.

U usporedbi s istim mjesecom prošle godine, riječ je o 17 posto više turista, odnosno 10 posto više noćenja.

Uz domaće, prenosi Hina, u Zagreb su najviše dolazili turisti iz BiH, Slovenije, Austrije, Srbije i Njemačke.

U cijeloj 2023. u Zagreb je došlo 1,3 milijuna turista ili čak 21 posto više nego u 2022., a nešto više od 2,5 milijuna noćenja predstavlja porast od 13 posto, podaci su TZGZ-a.

Istaknuli su i da je na godišnjoj razini najviše turista dolazilo iz Njemačke, SAD-a, Italije, BiH i Srbije, dok su najviše noćenja ostvarili državljani SAD-a te Njemačke, Italije, Velike Britanije i BiH.

“Zagreb se u 2023. s brojem dolazaka turista pozicionirao na prvo mjesto u Hrvatskoj, i hvala njegovoj cijeloj turističkoj industriji na sjajnim rezultatima, kao i građanima na podršci i gostoprimstvu koje iskazuju turistima”, istaknula je direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld.

Naglasila je pritom da je Zagreb cjelogodišnja turistička destinacija koja nastavlja razvijati specifične vrste turizma, kao što su kulturni, sportski, zdravstveni ili poslovni, čime diverzificira svoju ponudu.