Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba, glavni grad Hrvatske u travnju je posjetilo 76.845 posjetitelja koji su ostvarili 127.585 noćenja. U odnosu na travanj 2014. godine, ove brojke predstavljaju porast od 12 posto u dolascima i 8 posto u noćenjima.

Najviše dolazaka ostvarili su gosti iz Južne Koreje, a slijede ih gosti iz Bugarske, Njemačke, Italije i SAD-a. Ukupno je u Zagrebu u prva četiri mjeseca boravilo 219.108 gostiju, koji su ostvarili 395.462 noćenja, što predstavlja porast od 14 posto u dolascima i 12 posto u noćenjima.

Atraktivna kongresna destinacija

Da Zagreb nije interesantan samo odmorišnim gostima, pokazuju i najnoviji rezultati organizacije International Congress and Convention Association (ICCA), prema kojima je Zagreb napredovao na ljestvici kongresnih gradova svijeta u odnosu na prošlu godinu te se sada nalazi na 72. mjestu od ukupno 354, odnosno na 37. mjestu od 183 Europi. Navedeno potvrđuje sve veći značaj Zagreba kao međunarodnog kongresnog središta i vodeće poslovne destinacije u RH.

Imajući u vidu brojne uspjehe koje naš grad bilježi u području turizma, TZGZ u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport već 5. godinu zaredom organizira projekt “Kultura turizma”, u sklopu kojeg se sustavnom edukacijom učenika srednjih škola, kojima turizam i ugostiteljstvo nisu primarni, nastoji podići svijest o vlastitom gradu te upoznati mlade s turističkim, kulturnim i prirodnim potencijalima Zagreba.

Kultura turizma

Ove godine u Zagrebačkom kazalištu lutaka, 18. svibnja, finalno predstavljanje projekata održat će: IX. gimnazija, XIII. gimnazija, Srednja škola Jelkovec, Obrtnička škola za osobne usluge te Škola za medicinske sestre Vrapče.

Prateći interese mlade populacije, uz potencijale koje Zagreb ima kao turistička destinacija, Turistička zajednica grada Zagreba očekuje daljnji nastavak rasta zagrebačkog turizma i gospodarskog razvoja našeg grada.