PechaKucha plakatVečeras će se na prvom peronu Glavnog kolodvora Zagreb s početkom u 20 sati održati sedma PechaKucha Night Zagreb u organizaciji Rasadnika Bruketa&Žinić, 3LHD-a, Komakina i Lane Cavar. Ovoga puta publici će se kroz formu kratkih prezentacija u samo nešto više od sat vremena predstaviti čak jedanaest kreativnih pojedinaca i skupina pokušavajući, svaki u samo 6 minuta i 40 sekundi, predstaviti sebe i svoj rad.

Na programu su: Siniša Labrović (konceptualna umjetnost), Zlatko Kapetanović, ReAktor, Igor Jurić (produkt dizajn), Lala Raščić (vizualna umjetnost), OOUR (izvedbena umjetnost), Kontraakcija (nova muzeologija), Dragodid (graditeljstvo), ŠKVER (ulična umjetnost), NFO arhitektura i Direkt (dokumentarni film).

PechaKucha Night su inspirativne i brze prezentacije različitih kreativaca, neformalan prostor za predstavljanje i druženje te oživljavanje urbane kulture grada. PechaKucha Night je globalno događanje koje se prema licenci trenutno odvija u 347 gradova širom svijeta, a broj je u stalnome porastu. PechaKucha Night je u Zagreb stigla u siječnju 2009. godine i do sada se održala šest puta. Ukupno je izvedeno 57 prezentacija, sudjelovao je 91 prezenter, a 380 minuta PechaKucha programa pratilo je oko 3500 gledatelja.

Sažete prezentacije – ključ uspjeha

PechaKucha Night osmislili su arhitekti Astrid Klein i Mark Dytham (Klein/Dytham Arhitecture) u Tokiju 2003. godine, a naziv potječe od japanske riječi za ćaskanje ili u doslovnom prijevodu bla-bla. PechaKucha večeri su neprofitnog tipa i funkcioniraju na način da se svaki put okupljenoj publici predstavi desetak kreativnih ljudi, neovisno o području djelovanja. Ideja je da pobliže ispričaju što rade i što ih inspirira. Nakon prezentacije nema pitanja i odgovora, to slijedi na kraju, uz glazbu i druženje.

Ključ uspješnosti ovakvih prezentacija su stroga pravila: svatko tko se predstavlja smije koristiti točno 20 fotografija i ima 20 sekundi za priču o svakoj od njih, odnosno točno 6 minuta i 40 sekundi slave prije nego što na red stiže sljedeći. Navedena pravila prezentacije čine sažetima, razinu interesa stalno na vrhuncu te pružaju većem broju ljudi priliku da se predstavi u istoj večeri.

Za atmosferu nakon prezentacija ovaj put je zadužen DJ Pytzek, a program ne bi bio moguć bez pomoći AVC-a Zagreb, Hrvatskih željeznica, Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Cerovski Print Boutiquea i Tn’T-a. Ulaz je slobodan.

Višđe na: http://www.pecha-kucha.org/ i www.pecha-kucha.org/cities/zagreb