Početna Vijesti Kultura Kreativci na PechaKucha Night u četvrtak pomažu Japanu

Kreativci na PechaKucha Night u četvrtak pomažu Japanu

PechaKuchaPechaKucha Night Zagreb, deveta po redu održat će se u četvrtak, 14. travnja u kinu Europa s početkom u 21 sat. u organizaciji Rasadnika Bruketa&Žinić, 3LHD-a, Komakina i Lane Cavar te uz podršku Tele2. Po drugi put zagrebačka PechaKucha priključuje se globalnoj humanitarnoj akciji svih 400 svjetskih PechaKucha gradova, ovaj put kako bi se upravo japanskim izumom za predstavljanje kreativnih praksi pomoglo zemlji njezina nastanka.

PechaKucha Night su vremenski limitirane neformalne prezentacije kroz koje različiti kreativci u jednoj večeri svojim pričama inspiriraju publiku, a nastale su prije osam godina u Japanu te se ubrzo proširile na preko 400 gradova diljem svijeta. U Zagrebu od početka 2009. godine ova događanja svaki put okupljaju sve veći broj publike i održavaju se svaki put na nekoj drugoj lokaciji. Svatko tko se predstavlja smije koristiti točno 20 fotografija i ima 20 sekundi za priču o svakoj od njih, odnosno točno 6 minuta i 40 sekundi slave prije nego što na red stiže sljedeći.

Publici će se ovaj put predstaviti: Nevio Marasović (film), Bobo Jelčić (kazalište), Idis Turato (arhitektura), Vedran Perkov (likovna umjetnost), Rijeka Streetzine (ulična umjetnost), Damir Bralić i Aleksandar Kovač (dizajn vizualnih komunikacija), Tomislav Zidar – Djuvedj (dizajn nakita), Andreja Bistričić (modni dizajn), ABS grupa (likovna umjetnost), Damjan Geber (rad u zajednici) te Julio Žuvela (ekologija). Kao posebni gosti nastupit će Bambi Molesters, a nakon prezentacija publika će se moći družiti s prezenterima uz DJ Pytzeka. Održavanje cjelokupnog događanja omogućio je Tele2 kao i besplatan Wi-Fi za publiku koja će moći komentirati prezentacije i postavljati pitanja prezenterima putem Twitter zida odnosno društvene mreže Twitter.

Ulaz je minimalno 20 kuna, a sav prihod od prodaje bit će doniran organizaciji Architecture for Humanity za obnovu Japana. Podsjetimo, prošle godine u veljači, globalna se PechaKucha zajednica na isti način okupila kako bi pomogla Haitiju, pri čemu je zagrebačka publika prikupila 30.000 kuna. Od sveukupnih je sredstava izgrađena nova škola na Haitiju (http://www.pecha-kucha.org/presentations/220).

PechaKucha Night osmislili su arhitekti Astrid Klein i Mark Dytham (Klein/Dytham Architecture) u Tokiju 2003. godine, a naziv potječe od japanske riječi za ćaskanje ili u doslovnom prijevodu bla-bla. PechaKucha večeri su neprofitnog tipa te se nakon prezentacija publika uz glazbu može družiti i razgovarati s prezenterima. Ključ uspješnosti ovakvih prezentacija su stroga pravila koja prezentacije čine sažetima, razinu interesa stalno na vrhuncu te pružaju većem broju ljudi priliku da se predstavi u istoj večeri.

Program su podržali AVC, Ministarstvo kulture te ured za kulturu grada Zagreba. Prodaja ulaznica počinje od 20:00 sati.

1 Komentar

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here