Aikido društvo Zagreb u suradnji s Kyudo savezom Hrvatske i pod pokroviteljstvom Toshiba International Foundation poziva građane na besplatne radionice japanskih vještina koje će svakog mjeseca održavati voditelji zagrebačkih udruga, od proljeća 2023. do proljeća 2024. godine, u sklopu projekta House of Japan i Festivala japanske kulture otvorenog u svibnju.

Radionice dostupne u lipnju u Kući aikida, Koturaška 1:

  • Aikido, 24. lipnja, 9:00-11:30 – umijeće mira, japanska vještina nenasilne verbalne i neverbalne komunikacije
  • Kyudo, 25. lipnja, 17:00-19:00 – tradicionalno japansko streličarstvo (za starije od 14 godina)

Obje radionice namijenjene su početnicima te ne zahtijevaju nikakvo prethodno iskustvo.

„Aikido radionica zamišljena je najprije kao upoznavanje s porijeklom te vještine, a zatim kao istraživanje načina na koji aikido stvara okruženje za harmonične odnose s  drugim ljudima, što ćemo vježbati u kretanju, izvodeći uobičajene aikido vježbe i tehnike.“, pojasnio je Dobroslav Jakovljević, voditelj radionice, dugogodišnji instruktor aikida i suosnivač Aikido društva Zagreb, te gost-predavač na Akademiji dramske umjetnosti.

„Na kyudo radionici upoznat ćemo sve sudionike s poviješću tradicionalnog japanskog streličarstva, s osnovnim elementima i prilikama u kojima su se japanski ratnici služili lukom i strijelom. Svi će prijavljeni također imati prigodu ispucati strijelu iz pravog japanskog luka, kako bi doživljaj te drevne vještine bio potpun.“, najavio je Denis Štefok iz Kyudo društva Zagreb, voditelj radionice i dugogodišnji instruktor kyuda.

Građani se na radionice mogu prijaviti putem e-mail adresa: [email protected] i [email protected]. Broj sudionika je ograničen.

Više informacija mogu dobiti i na broju telefona 0915123149.

Aikido društvo Zagreb osnovano je 1992. godine s namjerom promicanja aikido vještine koja potiče otkrivanje i razvoj potencijala uma i tijela, te stvaranje skladnih međuljudskih odnosa nenasilnim odgovorima na konfliktne situacije u svakodnevnom životu.

Godine 2013. Aikido društvo Zagreb obnovilo je napuštenu kuću unutar kompleksa Paromlin i pretvorilo ga u Kuću aikida, prostor za vježbanje i okupljanje ljubitelja osobnog rasta i razvoja i razmjene dobre energije.

Inicijativa za osnivanje Kyudo društva Zagreb nastala je unutar Aikido društva Zagreb 2006. godine. Neki od ciljeva Društva danas su promicanje kyudo vještine, kao i spoznaja samog sebe kroz disciplinu, te usklađivanje pojedinca s okolinom.

Od 2019. godine u Kući aikida okupljaju se zagrebačke udruge koje se bave japanskim vještinama, pod nazivom Inicijativa Kuće Japana (aikido, kyudo, bonsai, origami, go, japanski jezik i kaligrafija).

Reportaža HRT-a (Dobro jutro, Hrvatska) o čudu unutar Paromlina – Kući aikida, 2014. godine:

https://youtu.be/uuFZBhn3loU

Saznajte više:

Facebook Aikido društvo Zagreb / Instagram @aikidozagreb / Youtube Aikido društvo Zagreb www.aikidozg.com