Početna Moj Zagreb Novosti PechaKucha kreativci na Glavnom kolodvoru

PechaKucha kreativci na Glavnom kolodvoru

PechaKucha (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Na prvom peronu Glavnog kolodvora održala sedma PechaKucha Night Zagreb. U jedinstvenoj atmosferi ove specifične lokacije, izmijenilo se jedanaestero izlagača od kojih je svatko smio pokazati 20 fotografija te je za priču o njoj imao samo 20 sekundi.

Večer je prigodno otvorio već pomalo od javnosti zaboravljen dizajner Zlatko Kapetanović, predstavivši svoj rad iz davne 1982. godine, prvu i jedinu hrvatsku lokomotivu. Kao svojevrsni kontrast tomu, proces nastanka aktualnog, modernog i hrvatskog izuma, električnog automobila XD-koncept, maštovito je prikazao mladi Igor Jurić, čije je izlaganje izmamilo najviše reakcija publike. Ovaj put vrlo zastupljen produkt dizajn, predstavljali su i članovi ReAktora, udruge za promicanje hrvatskog produkt dizajna. Oni su pokušali ukazati na nov, po njima logičniji dizajnerski pristup za Hrvatsku, koji teži suradnji s manjim obrtnicima, umjesto velikim industrijama.

Od udruga su još nastupili predstavnici Kontraakcije, uz izlaganje o novom promišljanju suvremenih muzeja, ali ne kao institucija, već kao prostora koji proizlaze iz zajednice i s njome su tješnje povezani. Publika je mogla nešto naučiti i o starim graditeljskim tehnikama poput gradnje suhozida, o kojoj su pričali predstavnici udruge Dragodid, koji organiziraju radionice s arhitektima i etnolozima.

Suvremene arhitektonske ideje su pak pokazali Kata Marunica i Nenad Ravnić iz NFO arhitekture, govoreći o svome pobjedničkom radu na istraživačkom natječaju za viziju uređenja zagrebačkog Paromlina. Predstavljen je i ŠKVER, projekt koji kroz umjetničke intervencije nastoji oživjeti prostor lošinjskog brodogradilišta. Redatelj Nebojša Slijepčević upoznao je publiku s protagonistima dokumentarne serije Direkt koja se u produkciji Fade In-a već deset godina prikazuje na Hrvatskoj televiziji.

PechaKucha (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

Jedan od najradikalnijih plesno-izvedbenih kolektiva u Hrvatskoj, skupina OOUR, u svom su stilu pokušali pojasniti način rada, čitajući ranije objavljeni intervju na tu temu. Završni je performans izveo Siniša Labrović, pokušavši uz svaku od projiciranih slika, pročitati po jedan isječak iz knjiga hrvatskih književnica, na kraju uspjevši u cijelosti pročitati samo jedan – vic.

PechaKucha Night Zagreb prema licenci organizirali su Rasadnik Bruketa&Žinić, 3LHD, Komakino i Lana Cavar.

[nggallery id=181]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here