Organizatori predstojećeg Zagreb Pridea, tradicionalne povorke LGBT-ovaca najavili su za subotu najveće okupljanje do sada, veličanstven i miran skup u središtu grada. Pozvali su sve dobronamjerne građane kojima je stalo do ljudskih prava i sloboda – da im se pridruže bez obzira na spolnu orijentaciju.

– Očekujemo do sada rekordan broj sudionika, prijatelje i prijateljice iz cijele Hrvatske, ali i iz regije i zapadne Europe- izjavio je na konferenciji za novinare na zagrebačkom Zrinjevcu aktivist Marko Jurčić, koji napominje da je prošle godine na 9. Prideu bilo tisuću sudionika.

Marko Jurčić s novinarima na Zrinjevcu (Foto: Renato Branđolica /Medijska mreža)

Jurčić je pročitao i kratku izjavu u kojoj se ističe zadovoljstvo susretom organizatora Pridea s predsjednikom Ivom Josipovićem, koji je, navodi se, nedvosmisleno osudio nasilje u Splitu. Ustvrdili su da se, za razliku od predsjednika, premijerka Jadranka Kosor “samo načelno ogradila od nasilja”.

Predsjednik Josipović sasvim je jasno osudio nasilje u Splitu izrazivši apel da se prema počiniteljima postupi kazneno, ističe se u kratkoj izjavi koju je pročitao Jurčić. “Nasilje je u Hrvatskoj kažnjivo djelo, zato protiv svih privedenih očekujemo kaznenu prijavu. Protiv svih 300 ako ih toliko ima, i ništa manje od toga”, poručio je Jurčić. Dodao je i da će pozorno pratiti daljnje postupanje policije te da ih neće zadovoljiti “nikakve prekršajne prijave zbog remećenja javnoga reda i mira”.

Marko Jurčić s novinarima na Zrinjevcu (Foto: Renato Branđolica /Medijska mreža)

Za razliku od reakcije predsjednika Josipovića, organizatori Zagreb Pride nisu tako zadovoljni reakcijama vlade, premijerke i ministre policije, za koje u izjavi kažu da su “izdali hrvatske, europske i demokratske vrijednosti, ne osudivši nasilništvo, divljanje i govor mržnje”.

Premijerka se samo ogradila osudivši nasilje kao takvo, kažu, te ocjenjuju kako zbog te njezine izjave već pola Bruxellesa “čupa kosu”.

Upitan za komentar izjava predstavnika katoličke crkve vezano uz Split Pride, Jurčić je rekao kako se “crkva nažalost ponaša kao huškačka organizacija koja ne ispunjava Kristovu misiju”. Protiv katoličkog teologa Adalberta Rebića koji je, kako je rečeno, izjavio da su sudionici Split Pridea “dobili ono što su zaslužili”, za sada ne planiraju kaznenu prijavu.

Subotnja povorka trebala bi krenuti u 14 sati s Trga žrtava fašizma. (Online-Zagreb.hr /Hina)

Marko Jurčić s novinarima na Zrinjevcu (Foto: Renato Branđolica /Medijska mreža)