Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

školska torba ScoutJeste li umorni od traženja školske torbe za svoga đaka? Zadatak bi bio puno jednostavniji kada bismo imali standarde kao primjerice neke druge zemlje. Njime se precizno utvrđuju kojim zahtjevima trebaju udovoljiti torbe te kako se ispituju karakteristike. Primjer je njemački standard iz 2001. godine, DIN 58124.

Kada kupuju djetetu školsku torbu roditelji obično najprije provjere pristaje li dobro na leđa djeteta. Zato, krenimo od naramenica.

NARAMENICE – moraju biti široke najmanje četiri centimetra i dobro tapecirane. Predugačke ili preširoke mogu nažuljati dijete ispod pazuha. Kada torbu ne nose na leđima, već za ručku, remenje ne smije biti predugo kako se o njega ne bi spoticali.

PRIANJANJE UZ LEĐA – taj dio torbe mora biti podstavljen kako knjige ne bi nažuljale dijete. Nije dobro ni previše podstavljena torba jer može pritiskati leđa.

RUČKA ZA NOŠENJE –  treba biti podstavljena. Osim za nošenje poželjno je imati i ručku za zakačiti torbu.

POKLOPAC – mora se otvarati do kraja i ne smije se sam zaklapati. Kopča na poklopcu se treba jednostavno otvarati.

SVJETLEĆE POVRŠINE – s prednje i s bočne strane koje služe za dnevnu zaštitu i ne smiju izblijediti od sunca. Reflektirajuće trake služe za zaštitu noću.

DŽEP SA STRANE – treba biti dovoljno velik da u njega stane boca s vodom. Također je važno i da se može dobro zatvoriti

POSTOLJE NA DNU TORBE – mora biti stabilno kako bi torba mogla stajati kada ju dijete odloži na pod.

UNUTRAŠNJE PREGRADE – moraju biti dovoljno velike da se u njih može bez poteškoća složiti sve što je djetetu potrebno za školu.

Scout za višegodišnje nošenje

ScoutZa torbu marke Scout kažu kako udovoljava svim tim kriterijima što i ne čudi s obzirom da je riječ o njemačkom proizvođaču.  Ipak, imaju jednu manu – visoku cijenu. Scout Nano se prodaje u Tisak Mediji i stoji oko 800 kuna. U Intersparu do 7. rujna nude Scout Easy II za 849.99 kn i Scout Nano za oko tisuću kuna

Scout torbe su solidno napravljene, od kvalitetnog materijala i neće se raspasti nakon nekoliko mjeseci nošenja. Svjedoči tome i ponuda polovnih torbi preko interneta, na internetskom oglasniku Njuškalo.

Po Herlitz u Narodne novine?

HerlitzAko do sada niste navratili u Narodne novine svakako to učinite. Na internetu ih hvale zbog torbi Herlitz koje su kvalitetne, a cijena im je oko 140 kune za primjerke iz lanjske kolekcije pa na više. Jeftinije su nego u Metrou koji tu marku također prodaje. S pernicom i ostalim može se proći za 400, najviše 500 kuna.

On-line prodaja torbi je dakako povoljnije, Rog nudi Animals Lav Herlitz za 121,50 kuna. Problem je što ih dijete ne može isprobati prije kupnje.

Lagane, anatomske i s jamstvom

Sudeći po opisu kvalitetnih torbi ima i u Konzumu. Evo jedne za đaka prvaka čiji opis privlači pažnju – prvoškolska torba Belmil s anatomskim dijelom za leđa, od nepromočivog tekstila, za opterećenje do 10 kilograma, lagana, ima mačje oči, više pretinaca, dvije godine jamstva i to za cijenu od 249.99 kuna. U ponudi je do 29. kolovoza.

Za školske torbe bitno je da budu lagane, a ne da se dijete savija pod teretom. Uz jamstvo na godinu ili dvije bit ćete sigurni da niste bacili novac. Prilikom izbora torbe ne treba smetnuti s uma želje djeteta – ni najskuplja neće biti dovoljno dobra, ako ono već ima u glavi sliku što hoće.

Pitanja za vas:

Čime ste se rukovodili kada ste kupovali torbu za svoga školarca? Koju biste torbu preporučili i zašto?

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here