Sveučilišne igreOd danas kreće javno glasanje za izbor službene maskote Europskih sveučilišnih igara koje će se 2016. godine održati u Zagrebu i Rijeci. U finalnom krugu izbora svi zainteresirani građani moći će dati svoj glas za jednu od tri maskote koje su se našle u završnici te tako odlučiti kako će izgledati maskota koja će postati jedan od zaštitnih simbola Igara.

Kako bi dali svoj glas, dovoljno je posjetiti internet stranicu www.eug2016.com i izabrati vlastitog favorita među ponuđenim maskotama. Javno glasanje trajat će sve do 15. siječnja 2015. godine, kada ćemo dobiti konačnog pobjednika te službenu maskotu najvećih sportskih igara u novijoj hrvatskoj povijesti.

64 prijavljena rada – 3 finalista

U završnom krugu građani će moći birati između tri maskote koje su izabrane među čak 64 prijavljena rada pristigla javnim natječajem. Broj prijavljenih prijedloga maskota potvrdio je veliki interes samih autora radova koji su tako svojim umijećem željeli biti dio ove značajne manifestacije.

Pristigle radove ocjenjivao je deveteročlani stručni žiri, koji je nakon dugotrajnog vijećanja izabrao tri maskote koje su ušle u završni krug. Javnim glasanjem građani imaju priliku birati između radova autorice Mirele Ivanković Bielen te radova timova Hrvoje Orlović-Alma Vragović i dvojca pod nazivom „A4 tim“ iza čijeg imena stoje Vedran Rede i Matija Tomšić.

Bira se najbolji među najboljima – Kuna i sredozemna medvjedica, ris ili hrčak

Građani će tako imati priliku birati između tri rješenja, koja su svojim duhom te tehničkim karakteristikama osigurali priliku da konačnu odluku o najboljem među najboljima daju građani. Službena maskota Igara tako će biti izabrana između rješenja koje spaja kunu i sredozemnu medvjedicu, maskote risa te maskote hrčka. Navedena rješenja koja su našla svoje mjesto u završnom krugu, na svoj karakterističan način prezentiraju i zastupaju vrijednosti koje Igre promiču. Maskote ujedno i prezentiraju slogan „Srce vjeruje, um ostvaruje“, pod kojim će se održati natjecanje koje će okupiti preko 5000 studenata sportaša iz svih krajeva Europe.

Više o FINALISTIMA:

Opis maskota (opise su dali autori maskota)

Maskota_Autorica Mirela Ivanković BielenMaskota a) Kuna i sredozemna medvjedica

  • Maskote predstavljaju dvojnost u ideji igara: Zagreb – Rijeka, srce vjeruje – um ostvaruje, crveno – plavo, primorje – kontinent. Dvije maskote u timu imaju veću sposobnost prenošenja informacija, oni mogu međusobno komunicirati, biti na dva mjesta u isto vrijeme i prenositi poruku da su prijateljstvo i timski duh najvažniji.
  • On je kuna, a ona sredozemna medvjedica. Oboje su vladari svojih elemenata (zemlje i vode) te udruženi u jednu snagu mogu ostvari sve što zamisle.
  • Osnovni likovni izričaj je jednostavan s minimalnim intervencijama u detaljima, ali upravo zbog toga do izražaja dolaze osobnost i karakter likova. Dodavanjem odjeće i rekvizita lako ih se kodira da predstavljaju određeni sport ili aktivnost.

Maskota_ Hrvoje Orlović, Alma VragovićMaskota b) RIS

  • Ovo je ris – snažan, energičan, borben i razborit. Odlikuju ga upravo one vrijednosti koje promiču Europske sveučilišne igre. Ris je jedina europska velika mačka nastanjena u velikom broju europskih država, a u Hrvatskoj obitava na širem prostoru Sjevernog Primorja, Gorskog kotara i Korduna. Na taj način stanište risa u Hrvatskoj predstavlja jedinstvenu sponu i geografsku vezu između Zagreba i Rijeke – gradova u kojima će se Europske sveučilišne igre održavati 2016. godine.
  • Svojim izrazom lica zrači prijateljskim i sportskim duhom, a stavom borbenost i snagu. Odjeća na risu predstavlja uobičajeni  sportski dres koji se aplikacijom logotipa i odabirom boja uklapa u vizualni identitet Igara. Šare na risu su preuzele siluetu broja 16 iz logotipa Igara te na taj način maskota postaje snažniji nositelj vizuala Igara.

Maskota_A4 tim – Vedran Rede, Matija Tomšić (1)Maskota c) hrčak

  • Koncept se zasniva na ideji: “Važno je sudjelovati”, a životinja koja to najbolje utjelovljuje je maleni i simpatični hrčak. Ova životinjica je najpoznatija po svom glavnom načinu zabave: trčanju. Naš hrčak nije atletske građe, ali to ga ne sprečava da se bavi sportom. Ono što je njemu najvažnije je družiti se, dobro se zabaviti i sudjelovati, što ga čini pobjednikom bez obzira na ishod.
  • Građa: Hrčak nije atletske građe, ali svejedno je iznimno brz i okretan. Njemu je važno dobro se zabaviti i zato je bez obzira na ishod uvijek pobjednik. Nos je crvene boje i lagano je u obliku srca, da bi se jače naglasila njegova srčanost. Srce vjeruje! Kosa:U obliku logotipa igara, stoga  povezuje maskotu i logotip. Plava boja ujedno simbolizira um. Um ostvaruje! Zvijezda (na oku): Daje osobnost običnom hrčku i čini ga jedinstvenim, simbol istoimenog statusa, simbol je univerzalnih vrijednosti sporta, nalazi se na mnogim zastavama, simbol je pet osjetila. Odjeća: Bijela majica sa crvenom i plavom trakom koje predstavljaju Rijeku i Zagreb, srce i um. Crvene tenisice kako bi se naglasio njegov sportski duh. Znojnici da bi daljnje naglasio njegov trud i zalaganje

AUTOR: Press