U mjesecu borbe protiv raka dojke pokrenite drage žene u svom životu – majku, sestru, prijateljicu, ženu, kćer da učine nešto dobro za sebe i obave jedan od preventivnih pregleda dojki – ultrazvuk ili mamografiju. Na stranici www.pokrenipromjenu.hr možete izraditi personaliziranu video poruku za sve važne žene u vašem životu i pozvati ih da redovnim kontrolama osiguraju sebi zdraviji život.

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli gotovo 2500 žena, a stopa smrtnosti u Hrvatskoj među najvišima je u Europi. Rak dojke najučestaliji je tumor u žena u Hrvatskoj i drugi najučestaliji tumor uopće. Prema podacima Hrvatske lige protiv raka u Hrvatskoj svaka 10. žena oboli, pri čemu je sve veći broj žena mlađe dobi.

Iako pregledi ne mogu spriječiti bolest, iznimno su važni za njeno pravovremeno otkrivanje. Redovitim preventivnim pregledima, kao što su ultrazvuk dojke i mamografija, ali i samopregled, bolest se može otkriti u dovoljno ranoj fazi u kojoj su izgledi za ozdravljenje veliki. Statistike pokazuju kako se više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje u tom je slučaju 96 posto.

Ultrazvuk dojke spada u redovnu kontrolu sveobuhvatnog sistematskog pregleda kojeg se preporučuje obaviti barem jednom godišnje, a nije uključen u osnovnu zdravstvenu zaštitu koju pruža osnovno zdravstveno osiguranje. Osiguravajuće kuće stoga nude široku ponudu proizvoda dodatnog zdravstvenog osiguranja koje obuhvaća i takvu vrstu pretraga.

GRAWE Hrvatska d.d. u mjesecu borbe protiv raka dojke, poziva sve žene da, ako još nisu, ugovore policu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja GRAWE VITAL. Ukoliko policu ugovore u listopadu, uslugu sistematskog pregleda koji uključuje UZV dojki mogu koristiti ODMAH (ukida se tzv.karenca).

Većini žena najčešće su slučajevi oboljelih u okruženju pokretač da učine nešto za sebe.