Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Grada Zagreba, Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa Zajednicom pacijenata oboljelih od raka sv. Juraj organizira javnozdravstvenu akcijuDan narcisa“. Suradnici akcije su Klub žena liječenih od raka dojke, Hrvatska liga protiv raka, Liga protiv raka zagrebačke županije, Zagrebačka liga protiv raka i Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Rak dojke je najčešća maligna bolest žena u svijetu, kako u razvijenim, tako i u zemljama u razvoju. To je vodeći uzrok smrti od raka u žena, iako vrlo rijetko, od raka dojke mogu oboljeti i muškarci. U svijetu se godišnje dijagnosticira 1,3 milijuna novih bolesnica s rakom dojke, a 460.000 žena umire svake godine. Smrtnost se smanjuje u onim razvijenim zemljama koje već nekoliko desetljeća provode program ranog otkrivanja.

U Republici Hrvatskoj godišnje se svake godine povećava broj novooboljelih i umrlih žena. Prema zadnjim izvještajima pojavnost je oko 2.300, a smrtnost oko 900 žena godišnje. Rak dojke zauzima visoko mjesto na rang ljestvici javnozdravstvenih problema i u Zagrebu, kod žena Grada Zagreba nalazi se među prvih 5 uzroka smrti. U 2012. godini u Gradu Zagrebu umrlo 206 žena što je učešće od 2,44% u ukupnom broju umrlih.

Povodom javnozdravstvene akcije “Dan narcisa”, tijekom koje se želi osvijestiti javnost, a posebno žene, o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke organizirana je mobilna mamografija u subotu 21. ožujka 2015. godine na Trgu bana Josipa Jelačića od 10 do 14 sati. Gradski ured za zdravstvo poziva sugrađanke starije od 40 godina da se predbilježe za ovaj besplatni pregled na broj telefona 01 46 96 309.

One koje ne stignu na mamografski pregled u subotu 21. ožujka mogu se na isti broj telefona prijaviti na pregled za neki drugi termin u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” na adresi Mirogojska cesta 16.

1 Komentar

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here