Foto: PRESSZelena, žuta i crvena razigrale su prostore stare industrijske zgrade u Ilici 50 u koju se smjestio novi zagrebački hostel Swanky Mint. Upravo te tri boje dominiraju prostorom u kojem se od 1887. godine nalazila bojadisaonica i kemijska čistionica obitelji Ondrušek.

Industrija u novom

Novi hostel u starom industrijskom prostoru otvorili su Andrija Pirnat, Darka Zimić i Lovro Novinc, a u manje od mjesec dana imali su više od 700 gostiju.

– Otvoreni smo točno od 26. lipnja, ali stalno nam dolaze novi turisti – govori Andrija Pirnat koji je s partnerima, uređujući hostel, u prostoru ostavio i sva obilježja nekadašnje industrije. Tako se u njemu mogu naći ostaci parnog stroja, golema željezna glačala i strojevi.

– Donji kat na kojem se, osim soba, nalaze recepcija, bar i zajednička prostorija, uređen je industrijski, dok su na gornjem, u bivšim “kancelarijama”, smještene samo sobe – objasnila je Darka Zimić koja je i osmislila izgled hostela u kojem se cijene noćenja kreću od 127 kuna po osobi do 490 kuna za dvokrevetnu sobu. Gostima je na raspolaganju i velika terasa čiju tendu čine vreće u koje se bere kava, a upravo na njoj provode većinu svog vremena u hostelu. Kapacitet je Swanky Minta 49 kreveta, što znači da je to hostel srednje veličine u Zagrebu.

Zadovoljni hostelijeri

– Ukupno je 1565 hostelskih kreveta u 27 prostornih jedinica – rekla je Karolina Zidar iz Turističke zajednice grada Zagreba, što je otprilike smještajni kapacitet dva veća hostela u Britaniji. Za hostelijere, kažu i sami, ima posla.

– Rekao bih čak i da je sezona u Zagrebu bolja nego ona na Jadranu. Hostel je pun, ljeti pogotovo i vrlo smo zadovoljni poslovanjem – rekao je Niko Skrivaneli iz hostela Shappy otvorenog prošle godine. Osim njega, prošle se godine pet hostelijera odlučilo otvoriti svoje prostore, a od 2009. godine otvorilo ih se čak 19.

– U lipnju ove godine u Zagreb je stiglo 85.175 posjetitelja koji su ostvarili 144.951 noćenje. To je u odnosu na isti mjesec prošle godine porast od čak 17 posto u dolascima te 13 u noćenjima – objasnili su iz Turističke zajednice.

Među njima velik je broj mladih turista koji se na jednom mjestu ne zadržavaju dugo te stoga najradije prespavaju u hostelima gdje je smještaj i najjeftiniji. Prosječna cijena noćenja u višekrevetnim sobama u hostelima u centru grada 18 je eura, dok ona izvan samog središta grada iznosi petnaestak eura.

Mateja Šobak/ www.vecernji.hr