Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

pirotehnika, ilustracijaOzlijeđena šaka kao posljedica nestručnog rukovanja pirotehnikom ni ovih dana nije izostala. Umjesto slavlja pirotehnika je nekima nepotrebno zagorčala život i ispraznila novčanik, ali obično ne zato što su kupovali takva sredstva već – jer su bili njegove žrtve. Samo u posljednja dva dana policija je evidentirala više od deset šteta izazvanih petardama, a neke su bile i namjerne. Kako drukčije protumačiti ubacivanje petardi u poštanske sandučiće, na vrata škola, na automobile…?

Teror loše odgojene djece kojima roditelji nisu pokazali kvalitetnije oblike zabave i provođenja slobodnog vremena ne nailazi na oduševljenje pa makar bio ograničen samo na dane u vrijeme Božića i Nove godine. Nekoga ozlijediti uopće nije zabavno, uplašiti ga isto tako.

Petarde su letjele gotovo pod noge prolaznika na Zrinjevcu, nije se štedjelo ni okupljene na dočeku Nove godine na Trgu bana Jelačića. Mladim ljubiteljima pirotehnike manje je zanimljivo na pustom mjestu uživati u snažnim zvukovima, važnije je biti gospodar nasilja nad drugima.

Evo slučajeva koje je u posljednja dva dana evidentirala Policijska uprava zagrebačka:

 1. U petak, 31. prosinca tijekom bacanja petardi 60-godišnjaku u Zaprešiću eksplodirala je u ruci pa je s teškim ozljedama dovezen u KB Sveti Duh.
 2. Od 31. prosinca do 1. siječnja u neutvrđeno vrijeme u Vrbovcu nepoznati je počinitelj tijekom ispaljivanja pirotehničkih sredstava oštetio keramičke pločice i donji dio ulaznih vrata obiteljske kuće 51-godišnjaka.
 3. Od 31. prosinca do 1. siječnja u neutvrđeno vrijeme u Mlinovima  nepoznati je počinitelj u poštanski sandučić tvrtke iz Zagreba ubacio pirotehničko sredstvo i uništio dno sandučića.
 4. Od 31. prosinca do 1. siječnja između 19 i 1,30 sati na Trešnjevci nepoznati je počinitelj uporabom pirotehničkog sredstva oštetio nadstrešnicu i ulazna vrata obiteljske kuće 57-godišnjakinje.
 5. Od 31. prosinca do 1. siječnja između 20 i 1,30 sati na Trešnjevci nepoznati je počinitelj uporabom pirotehničkog sredstva oštetio osobni automobil marke Suzuki SX zagrebačkih registracijskih oznaka u vlasništvu tvrtke iz Zagreba. Napuklo je prednje vjetrobransko staklo i nagorio dio na prednjem poklopcu motora.
 6. Od 31. prosinca do 1. siječnja između 22 i 10,15 sati u Dubravi nepoznati je počinitelj u poštanski sandučić 74-godišnjakinje ubacio petardu.
 7. Od 31. prosinca do 1. siječnja između 12 i 10,20 sati u Novom Zagrebu nepoznati je počinitelj uporabom pirotehničkog sredstva razbio staklo na ulaznim vratima osnovne škole.
 8. Od 31. prosinca do 1. siječnja između 22 i 12,15 sati u Novom Zagrebu nepoznati je počinitelj uporabom pirotehničkog sredstva oštetio osobni automobil marke Ford Mondeo zagrebačkih registracijskih oznaka u vlasništvu 28-godišnjakinje i razbio zadnje vjetrobransko staklo.
 9. Jučer, 1. siječnja oko 00,10 sati u Badalićevoj ulici na Trešnjevci nepoznati je počinitelj ubacio pirotehnička sredstva u kantu za smeće koja je razbijena.
 10. Jučer, 1. siječnja oko 0,15 sati u Sesvetama nepoznati je počinitelj uporabom pirotehničkih sredstava oštetio staklo poklopca prtljažnog prostora osobnog automobila marke Mazda 6 2.0 D zagrebačkih registracijskih oznaka u vlasništvu 44-godišnjaka.
 11. Jučer, 1. siječnja oko 0,30 sati u Zaprešiću nepoznati je počinitelj uporabom pirotehničkih sredstava oštetio ulazna vrata obiteljske kuće 60-godišnjaka.
 12. Jučer, 1. siječnja oko 11,05 sati u Dubravi nepoznati je počinitelj uporabom pirotehničkih sredstava razbio staklo na osnovnoj školi.
 13. Jučer, 1. siječnja oko 16,30 sati na Peščenici nepoznati je počinitelj uporabom pirotehničkih sredstava razbio staklo na ulaznim vratima osnovne škole.
 14. Jučer, 1. siječnja oko 19,05 sati na Trešnjevci, nepoznati je počinitelj pirotehnička sredstva ubacio u plastične kante i keramičke tegle s cvijećem, koje su uslijed detonacije pukle.

Sve štete vjerojatno još nisu niti prijavljene jer svi koji su trenutno na odmoru izvan Zagreba, tek će se po povratku uvjeriti je li im imovina u stanju u kojem su je i ostavili.

[poll id=”33″]