grafiti, ilustracijaVolonterski centar Zagreb u suradnji s Gradom Zagrebom povodom Međunarodnog dana mira, 21. rujna danas počinje kampanju nazvanu “Što ti možeš učiniti za mir?”

Svrha kampanje je  promicanje kulture mira među građanima Grada Zagreba i borba protiv različitih oblika govora mržnje i diskriminacije koji se pojavljuju u obliku grafita na pročeljima zgrada u Zagrebu.

S praktične strane kampanja će se odvijati postavljanjem 1500 plakata s porukama mira na najprometnije lokacije u Zagrebu, u tramvaje, škole, kazališta i drugdje.  Glavni plakat sadržava poruku, zapravo pitanje “Što ti možeš učiniti za mir?” dok ostali plakati imaju tekst “Ja ću provesti dan volontirajući (iako bih se mogao izležavati na sofi)”, “Ja ću zastati i popričati s beskućnikom (iako mi se žuri)”, “Ja ću pomoći kolegi u njegovom poslu (iako on meni ne može)”, “Ja ću pomoći starijoj osobi (iako to ne očekuje)”.

Drugi dio kampanje je uklanjanje govora mržnje s ulica Zagreba. Natpise kojima se iskazuje mržnja zamijenit će poruke mira na šest lokacija u gradu. Prebojat će se ili prekriti novim grafitima poruke mržnje prema manjinskim skupinama i neprihvatljive poruke na mjestima gdje je velika fluktuacija ljudi. Takva mjesta prijavljivali su građani tijekom kolovoza i rujna, a na njima će poraditi  profesionalni grafiteri iz Vijeća grafitera Narodnog sveučilišta Dubrava, uz pomoć volontera.

Sam Međunarodni dan mira volonteri će obilježiti 21. rujna predavanjima, projekcijom filma s tematikom mira u Društvenom centru Kina Mosor te koncertom muzičara različitih nacija i kultura na Zrinjevcu.

U sklopu kampanje bit će organiziran i međunarodni volonterski kamp od 11. do 23. rujna, prvi takve vrste u Zagrebu iako je Volonterski centar Zagreb do sada je organizirao čak 133 međunarodna volonterska kampa u 50 zajednica širom Hrvatske. U njima je sudjelovalo 1.522 volontera iz 20 tak zemalja svijeta.

Više na: http://danmira.vcz.hr