Promatrajući trenutnu vojno-političku situaciju u svijetu i način života na zapadu, važno je prisjetiti se i obilježiti Međunarodni dan mira, kako bismo barem nakratko zastali i zapitali se što možemo učiniti po tome pitanju. U današnje vrijeme užurbanog  urbanog načina života, gdje prevladava emocija straha i stres, život je ispunjen nemirom.

Česte promjene raspoloženja, osjećaj nesigurnosti, anksioznost i depresija popratne su pojave negativnih emocija te se, kada zastanemo na trenutak, često zapitamo gdje je nestao taj mir i što je on zapravo, kako ga osjetiti, gdje mu je izvor. Joga je duhovna disciplina u kojoj su ga mnogi praktikanti diljem svijeta pronašli, razvijajući ljubav, strpljenje i toleranciju prema sebi i okolini. Naime, mir je jedan od osnovnih principa koje razvijamo vježbajući jogu, a kada se taj princip probudi u nama mi ga tada odražavamo i u svojoj okolini.

U duhu toga, Joga u svakodnevnom životu će tradicionalno i ove godine, 21. rujna, obilježiti Međunarodni dan mira, kao i proteklih 15 godina, otkada je tvorac sustava, Vishwaguru Paramhans Swami Maheshwarananda, održao prvu u nizu „Molitvi za mir u svijetu“ u Umagu. Nakon toga, 2005. godine održan je i Sri Swami Madhavananda Svjetski mirovni summit u Zagrebu, prilikom kojega su posađena prva dva stabla mira u Hrvatskoj, u Zagrebu i Čakovcu. Od 2006. godine se, u obilježavanju dana mira, svake godine redovno pridružuju udruge našeg JUSŽ sustava diljem Hrvatske.

Centralna proslava svečanosti održati će se u srijedu, 21. rujna u 12 h kod Drva mira u parku Vjekoslava Majera u Zagrebu, na koju su, osim vježbača i građana, pozvani i gosti iz javnog i kulturnog života, dužnosnici, Veleposlanik Indije i predstavnici i članovi drugih duhovnih skupina. Osim molitve mira, toga dana će se na svim redovnim satovima joge, u sustavu Joge u svakodnevnom životu, održati 15 – minutna meditacija posvećena miru unutar nas i oko nas.

Obilježavanje Međunarodnog dana mira širom Hrvatske: http://www.yoga-in-daily-life.hr/aktualno/393-unutarnji-mir-za-svjetski-mir