Foto: ShutterstockHrvatska mreža volonterskih centara (HMVC) po treći put organizira manifestaciju „Hrvatska Volontira!“ kojom se želi ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni.

Ove godine kampanjom poručujemo da u ulozi volontera svatko može biti superheroj, jer čak i mali doprinos kojeg nije teško dati volontera može učiniti herojem u zajednici i za onoga kome pomaže. 21. rujna 2013. na Međunarodni dan mira veliki broj pojedinaca, udruga, institucija i tvrtki kroz različite društveno korisne akcije promovirat će volontiranje u svojim zajednicama. Kampanja se simbolično održava na Međunarodni dan mira jer je Mir vrijednost koja za Hrvatsku ima posebno značenje i u čiju su promociju i zagovaranje uključeni brojni volonteri.
Podsjetimo, tijekom prošlogodišnjih kampanja održano je 296 volonterskih akcija na području cijele Hrvatske. Uz Zagreb, Rijeku, Split i Osijek volontiralo se i u Vukovaru, Đakovu, Kutini, Čakovcu, Sisku, Petrinji te Umagu, Puli, Senju, Makarskoj i brojnim drugim gradovima. Ukupno je sudjelovalo 4172 volontera koji su dali 14820 volonterskih sati u vrlo raznolikim aktivnostima – od rada u pučkim kuhinjama, s beskućnicima do pletenja ribarskih mreža, pružanja frizerskih usluga te osnovnoškolaca koji su ispisivali poruke mira.
Volonterski centar Zagreb povodom kampanje ”Hrvatska volontira!” poziva sve građane na sudjelovanje u zanimljivim edukacijskim radionicama koje će volonteri voditi u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) i uključivanje u akciju ”Uklonimo govor mržnje!”.

Radionice će biti sljedeće:

1) Kreativna i inovativna radionica o volontiranju

2) Radionica Statusa M – Budi muško!,

3) Radionica Crvenog križa – pokazne vježbe prve pomoći,

4) Osnove španjolskog kroz pjesme, igre i maštovite recepte!,

5) Orijentalni ples za sve!

6) Djeco, Pričalice vas vode na bajkovito putovanje,

7) Radionica izrade papirnatih aviona.

Pročitajte više na www.vcz.hr/info-pult/novosti-i-dogadjanja/radionice-za-sve-pridruzite-nam-se

Akcijom „Uklonimo govor mržnje“ ponovno ćemo se potruditi učiniti Zagreb bar na kratko ljepšim mjestom za život i to na način da na pročelja zgrada, zidova, ulica govor mržnje preoblikujemo u govor mira i pozitive. Natpise ćemo preoblikovati na način da se zamjenom ili dodavanjem nekoliko slova negativna poruka pretvori u pozitivnu.

Ako ste u svom okruženju primijetili natpise koji pozivaju na mržnju i krše pravo na dostojanstvo svakog čovjeka, fotografirajte ih i pošaljite nam ih na email [email protected] ili putem Facebooka, ili nas obavijestite na kontakt 098 373 672 do 14. rujna 2013. Više o akciji na http://www.vcz.hr/info-pult/novosti-i-dogadjanja/hrvatska-volontira-2013-poruke-mira-u-nasem-gradu/
Završna proslava kampanje će se održati u MSU uz međunarodnu multimedijalnu umjetničku instalaciju PaperPlaneProject (www.paperplaneproject.org).