Boris Šprem– U Gradskoj skupštini se ne bojimo izbora, ali mislim da to nije dobro i da ih građani Zagreba ne žele. Dobili smo mandat koji traje još 2,5 godine. Osim toga, iduće godine čekaju nas parlamentarni izbori i referendum oko ulaska Hrvatske u EU pa vas molim da to izbjegnemo ako ikako možemo,- kazao je Boris Šprem, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba na današnjoj sjednici tijekom rasprave o prijedlogu proračuna.

Šprem smatra kako se proračun uz izmjene do drugog čitanja može naposljetku i usvojiti. Spremnost na korekcije već je na sjednici pokazao gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo da se subvencije za vrtiće neće davati po dohodovnom već imovinskom cenzusu jer će roditelji morati priložiti potvrde iz porezne uprave. Naime, upravo oko e teme se vodila žustra rasprava.

Također, predsjednik Gradske skupštine je apelirao na gradsku upravu da proba iznaći druge izvore kako bi se namaknuli novci za vrtiće pa je tako naveo da Grad ima više od 1,5 milijardu kuna nenaplaćenih potraživanja otkuda se može namaknuti 100 milijuna kuna, ako ne odmah, a onda za nekoliko mjeseci.

Ipak, teško je povjerovati da će ikakve korekcije prijedloga proračuna proći kod HDZ-a čija je zastupnica Margareta Mađerić ponovila kako je proračun rezultat loše i rastrošne politike, a da je imovinski odnosno dohodovni cenzus diskriminirajući. Također je upitala što se radilo posljednjih godina kada je u Zagrebu ostalo neupisano u vrtiće više od 3000 djece.

Mađerić je upozorila i na velike skupine djece u vrtićima ocijenivši kako su današnji vrtići čekaonice, a ne odgojno obrazovne ustanove.

Ispravke dokumenata prostornog uređenja

U nastavku je prihvaćeno izvješće povjerenstva za utvrđivanje činjenica u vezi s ispravcima dokumenata prostornog uređenja. Povjerenstvo je utvrdilo 215 pojedinačnih točaka ispravaka u kojima su se protupravno mijenjali i dopunjavali skupštinski dokumenti. Izvješće je proslijeđeno Državnom odvjetništvu i Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kako bi se utvrdila kaznena odgovornost.

Gradonačelnik Milan Bandić priznao je suodgovornost za ispravke, po “zapovjednoj odgovornosti”, ali je i prigovorio bivšoj predsjednici Skupštine Tatjani Holjevac:

– Znao sam da s tajnicom ne razgovarate, svaki me tjedan zvala ili jedna, ili druga. Ali ja bih na Vašem mjestu otišao nakon tri mjeseca. A vi niste bili predsjednica Skupštine jer ste najpametniji već zato što smo se tako dogovorili.

Predsjednik povjerenstva Tomislav Saucha (SDP) podsjetio je prisutne da je gradonačelnik znao za ispravke i da ih je potpisala njegova najbliža suradnica (Greda Augustinović Pavičić, op.a.) koja mu je sada pravna savjetnica.

Prihvaćeno poslovno izvješće Holdinga

na sjednici Gradske skupštine Zagrebačka Skupština većinom je glasova večeras prihvatila poslovno izvješće uprave trgovačkog društva Zagrebački holding u prvom polugodištu ove godine po kojem su ukupni prihodi manji za 212,3, a ukupni rashodi za 151,4 milijuna kuna nego u istom razdoblju u 2009.

“Zbog većeg smanjenja prihoda od pada rashoda gubitak je 51 milijun kuna”, kazao je predsjednik uprave holdinga Ivo Čović. Istaknuo je kako prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznose 1,28 milijarda kuna i smanjeni su za oko 181,9 milijuna kuna (12 posto) u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Naveo je da najveće smanjenje prihoda od gospodarstva imaju podružnice Vodovod i odvodnja (18,5 milijuna kuna), ZET (10 milijuna kuna) i Zagrebačke ceste (7,6 milijuna kuna), a od građana podružnice Stanogradnja i ZET (11,3 milijuna kuna).

Upozorio je holding da neće moći pokriti sve ugovorene obveze niti realizirati investicije bez pomoći grada, što se posebno odnosi na subvencije ZET-u. Kako bi se smanjili troškovi, Čović je rekao da bi se uz ostalo za deset posto trebali smanjiti troškovi osoblja (uključivo i smanjenje broja zaposlenih), povećati prodaju stanova i poslovnih prostora u naselju Novom Jelkovcu, prodati ili poslovno aktivirati dio imovine (Zagrepčanka, Mandićeva, Mandlova, Podbrežje i dr.) te poboljšati učinkovitost sustava javne nabave.

Upitavši gdje su voditelji Holdingovih podružnica, Jasen Mesić (HDZ-ov klub) upozorio je na teško stanje u holdingu, rekavši kako nikom nije u interesu da “holding padne”.

Odgođeno smanjenje pomoći za opremu novorođenčadi

Zastupnici su do sljedeće sjednice, kad se odlučuje i o prijedlogu gradskog proračuna za 2011., odgodili odluku o socijalnoj skrbi te izmjenama i dopunama odluke o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta, po kojoj bi se smanjila sredstva za opremanje novorođenčadi.

Zastupnici su bez rasprave među inim prihvatili plan promicanja zdravlja, prevencije i ranog otkrivanja bolesti u gradu Zagrebu od 2011. do 2014., plan zdravstvene zaštite grada Zagreba te su dali suglasnost za više razrješenja i imenovanja.