Autor:
Online-Zagreb /Hina

Davor Bernardić i Boris Šprem (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Tko će prihvatiti prijedlog proračuna gradonačelnika Milana Bandića i njegovog tima na čelu sa Slavkom Kojićem? Nakon jučerašnjih nekoliko konferencija za novinare na kojima su političke stranke rekle odlučno ne prijedlogu proračuna, odbijanje više nije vijest.

Iako su SDP-ovci među prvima rekli što misle o predloženom proračunu podrškom prosvjeda udruge Roda, danas su se i službeno oglasili. Gradski  odbor te stranke smatra da proračun treba popraviti jer kažu, “neće dopustiti udar na standard građana, posebice roditelja s malom djecom, čak i po cijenu novih izbora”.

Predsjednik gradskog SDP-a Davor Bernardić poskupljenje dječjih jaslica i vrtića ocijenio je neprihvatljivim jer nije provedena analiza što otvara i problem socijalne neravnopravnosti.

Ipak, SDP će podržati promjene u sustavu javnoga gradskog prijevoza koji ne bi trebao biti skup za većinu građana, a besplatan tek za socijalno najugroženije neovisno o njihovim godinama.

Problem neprovođenja malih komunalnih akcija na koji HDZ već duže vrijeme upozorava ne sviđa se ni SDP-ovcima. Zato će inzistirati na  izvršenju ugovorenih obveza. Sredstva za male komunalne akcije u idućoj godini ne smiju biti manja od ovogodišnjih. Nastale obveze moraju se platiti, proračun i holding moraju imati čist odnos, kazao je, napomenuvši da su obveze prema holdingu veće nego njegov dug.

Predsjednik gradskog SDP-a izrazio je također sumnju da će proračunski prihodi biti ostvareni u predviđenu opsegu, unatoč Vladinim optimističnim predviđanjima da će u idućoj godini gospodarstvo rasti 1,5 posto.

Upitan gdje vidi mogućnosti za proračunske uštede, Bernardić je odgovorio, prije svega, na materijalnim troškovima, izravnim dodjelama poslova bez kriterija, kupnji namještaja kao i na internim uštedama i procedurama.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem naglasio je kontinuitet SDP-ove socijalne osjetljivosti tijekom proteklih 10 godina koju su, kako je rekao, neki izgubili nakon izlaska iz SDP-a. Dodao je kako očekuje argumentiranu raspravu u Skupštini bez obzira na političku opciju kako bi bio donesen proračun na zadovoljstvo građana u sadašnjoj gospodarskoj situaciji.

Na novinarski upit o referendumu za opoziv gradonačelnika, Šprem je rekao da skupštinske izbore ne treba očekivati prije svibnja iduće godine te da bi u međuvremenu trebao biti donesen zakon o referendumu.