životHrvatska udruga Transplant poziva nas na Tjedan transplantiranih kojeg organizira od 16. do 26. svibnja uz slogan Reci da životu! U ovom tjednu transplantirane osobe žele zahvaliti svim darivateljima organa, njihovim obiteljima, zdravstvenim djelatnicima i učesnicima transplantacijskog programa.

Po našem zakonu svaki je državljanin potencijalni je darivatelj organa, ako se tome izričito ne usprotivi. U praksi se poštuje želja obitelji, pa je izražavanje osobnog stava unutar obitelji izrazito važno. Upoznavanjem svojih bližnjih sa svojim osobnim stavovima svatko od nas olakšava donošenje odluke u izrazito teškim trenutcima. Zahvaljujući darivateljima, članovima njihovih obitelji te naporima djelatnika uključenih u transplantacijski program u Hrvatskoj danas živi više od 4000 osoba s uspješno presađenim organima.

Kroz Tjedan transplantiranih javnost će se moći upoznati sa svim aspektima darivanja i presađivanja organa, ali i potencijalnim rizicima. U tome će članovima udruge udruge Transplant pomoći volonteri Škole za medicinske sestre Vinogradske, Zdravstvenog veleučilišta, Medicinskog fakulteta, zdravstveni djelatnici – učesnici transplantacijskog programa.

PROGRAM TJEDNA TRANSPLANTIRANIH

Bundek – 16.svibnja

U 12 sati sadnicu crvenog javora, Drveta zahvalnosti u Parku života na Bundeku posadit će gradonačelnik Milan Bandić. Osobe s transplantiranim organima time će simbolično zahvaliti davateljima organa i njihovim obiteljima.

Nakon sadnje slijedit nastup dječjeg zbora Zagrepčanke, a cijeli program će završiti sportsko-rekreativnim aktivnostima.

Cvjetni trg i Tkalčićeva ulica – 17. – 22. svibnja

Od ponedjeljka 17. do subote 22. svibnja na Cvjetnom trgu od 11 do 13 sati na štandovima Reci da životu građani Zagreba moći će izmjeriti krvni tlak i šećer u krvi te saznati sve o zakonskim aspektima darivanja i presađivanja organa u Hrvatskoj.

Na štandu u Tkalčićevoj ulici kod Krvavog mosta bit će Klinika za igračke u kojoj će djeca moći pružiti pomoć „bolesnim“ igračkama i upoznati se s dijelovima ljudskog tijela uz pomoć volontera Centra za kreativni rad i Škole za medicinske sestre Vinogradska ili dobiti donorsku karticu i informacije vezane uz transplantacijsku medicinu.

Crkava sv. Franje, Kaptol 9 – 24. svibnja

U 18.30 sati bit će misa posvećena darivateljima organa, krvi i tkiva. Misno slavlje uveličati će ženski zbor Društva Hrvatska žena – Hrvatice.

Kuća života Zagreb, Vlaška 81a – 26. svibnja

reci DAU 17.30 sati bit će otvorena izložba fotografija Zorana Krmpotića u dva dijela – Povratak u budućnosti i Druga strana ulice kojom započinje javna tribinu pod nazivom “Transplantacija u Hrvatskoj – tko, gdje, kako”. Izložba je prikaz odlaska na transplantaciju i oporavka nakon nje. Na tribini će govoriti stručnjaci za transplantaciju, a moći ćete saznati koje bolesti mogu uzrokovati zakazivanje organa, gdje se možete obratiti ako zatrebate ovaj tip liječenja i kako se provodi liječenje prije i nakon transplantacije u Hrvatskoj.