Početna Grad Zagreb Zagreb među najboljima u Europi po mobilnosti

Zagreb među najboljima u Europi po mobilnosti

Gradska služba za informiranje izvijestila je kako je Grad Zagreb i ove godine uvršten u top 10 gradova koji su, prema ocjenama nezavisnog i stručnog žirija, organizirali najkvalitetniju kampanju implementirajući trajne mjere usmjerene održivom kretanju i mobilnosti u okviru Europskog tjedna mobilnosti 2014., održanom prošlog rujna.

Uzimajući u obzir konkurenciju koju je činilo čak 2.000 europskih gradova, opravdano je zaključiti kako se radi o zaista impresivnom rezultatu i priznanju čime je nastavljen uspješan niz nominacija za prestižnu “Mobility Award” koju je Grad Zagreb osvojio 2012. godine.

Zagreb među najboljima već godinama

Tema prošlogodišnje kampanje bila je “Naše ulice, naš izbor” s naglaskom na uključivanje građana u oblikovanje i uređenje javnih prostora te problem prometnog planiranja u urbanim sredinama.

Zagreb među najboljima u Europi po mobilnosti

Upravo na račun bogatog programa aktivnosti u koje su bile uključene sve kategorije građana, Zagreb je dobio brojne pohvale žirija. Djeca, mladi, osobe s invaliditetom, građani starije životne dobi, kao i velik broj partnera Grada, svi su dali svoj doprinos u nekoliko mini projekata koji su doprinijeli ovom rezultatu.

Posebno je istaknut angažman u vezi poboljšanja kretanja, mobilnosti, pristupačnosti i održivog prometa, poput inicijativa “Bike on Bus” i “Zagreb Cycling Unit“, zatim postavljanje biciklističkog totema, unaprjeđenje javnog gradskog prijevoza, nova LPG punionica za autobuse, uvođenje internetske usluge Google Transit, nadzor prometa kamerama te niz mjera i aktivnosti usmjerenih povećanju pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom.

Posebno dobro odjeknulo je i uključivanje gradskih vrtića i osnovnih škola čime je zahvaćeno više od 60.000 djece koja su tijekom Europskog tjedna mobilnosti prolazila kroz raznovrsne radionice i edukacije.

Europski tjedan mobilnosti održava se od 2002. godine, a zamišljen je kao tjedan u kojemu gradovi promoviraju postojeće strategije i najbolje prakse vezane uz održivi promet i mobilnost, razmjenjuju iskustva i promišljaju nove dugoročne mjere usmjerene podizanju kvalitete života građana.

Podsjetimo, Grad Zagreb se inicijativi priključio na poticaj udruga osoba s invaliditetom te Udruge Moj bicikl, a prva prijava za nagradu Mobility Award uslijedila je 2007. godine.