Vladimir (31), komunikolog iz Zagreba, za časopis Zagreb.hr već je pisao preporuke za nekoliko izvrsnih filmova norveške, odnosno danske kinematografije. S obzirom na blagdansko raspoloženje koje je u zraku i polako stiže k svom vrhuncu, zamolili smo ga za preporuku nekoliko “manje razvikanih” prigodnih božićnih filmova. 

 

The Nightmare Before Christmas (1993., redatelj Henry Selick)

Jack Skellington je simpatični kosturko i ujedno Pumpkin King, iliti glavna faca kada je riječ o Halloweenu. Međutim, kada radite isti posao godinama, zna dosaditi, pa se tako i Jack počeo pitati – gdje je tu smisao? I baš tada, kao na odgovor, nailazi na Božićgrad (Christmastown), koji ga oduševljava i odluka biva donesena – neka bude Božić, ali na nešto drugačiji način, u Jackovom stilu. Ovo je ujedno i  priča o jednoj velikoj ljubavi, a Burtonovska atmosfera i  glazba Dannyja Elfmana ovom animiranom klasiku daju jedinstven ugođaj.

rare_exports_christmasRare Exports (2010., redatelj Jalmari Helander)

Kad Finci, kao autohtoni poznavatelji Djeda Božićnjaka, rade film o Božiću, lako bi se mogla očekivati idilična, snježna, a opet topla priča simpatičnom starcu duge bijele brade. Međutim, ovaj film  je sušta suprotnost, a djedica nije ni simpatičan ni dobrih namjera. Ukratko, njega ne želite vidjeti u svom gradu. Ipak, film promiče i poruku na koju je uvijek dobro podsjetiti – najbolje darove ne pronalazite ispod božićnog drvca.

Scrooge (1951., Brian Desmond Hurst)

Ova, po mnogima najbolja filmska adaptacija svevremenskog klasika Charlesa Dickensa, prekrasne božićne pustolovine Christmas Carol, postepeno pada u nimalo opravdan zaborav. Topla božićna priča o čovjeku čije se ledeno srce topi na čarobnu božićnu večer malo koga neće nasmijati, zabaviti, ali prvenstveno dirnuti. Mrzovoljni starac Scrooge nekoć je bio mladić opijen idealima, a putovanje na koje ga povedu tri božićna duha pomoći će mu da ponovno upozna sebe, ispod teških slojeva pohlepe i sebičnosti.

A Christmas Story (1983., Bob Clark)

ChristmasStory_007PyxurzJedan od božićnih klasika koji se gotovo svake godine može vidjeti na televiziji, a opet iz nekog razloga većini nekako promakne. Ali, kada jednom pogledate ovu božićnu priču, poželjet ćete ju gledati svake godine. Zamislite samo, 40e godine prošlog stoljeća, prava blagdanska, snježna atmosfera i dječak Ralphie koji, kao i mnogi dječaci njegova uzrasta, za Božić želi samo Red Ryder zračnu pušku. Majka je u strahu da će se ozlijediti, ostati bez oka, učiteljica dijeli njeno mišljenje, a priklanja im se i Djed Božićnjak. Ralphijeva želja za ovim darom izaziva niz kaotičnih i komičnih događanja, a ova obiteljska komedija, vjerujem, nasmijane i tople trenutke u blagdanskim večerima.

Arthur Christmas (2011., Sarah Smith, Barry Cook)

Čak i ako niste pobornik 3D animacije, ovaj animirani film je vrijedan prilike koju ćete mu pružiti. Riječ je o obiteljskoj komediji koja nastoji odgovoriti na pitanje koje i danas izaziva brojne polemike kod ljudi svih uzrasta – Kako, o kako Djed Božićnjak uspijeva dostaviti sve darove u samo jednoj noći? Istina je zakopana negdje na Sjevernom Polu, ispod debelih naslaga leda i snijega, gdje se odvija operacija toliko kompleksna da ju je nemoguće opisati. Međutim, u svojoj biti, ovaj je film također topla božićna za cijelu obitelj.

Arthur-Christmas-_151111121351548

Izvor: magazin Zagreb.hr / broj 91