Foto: PRESSNa Velikom Brijunu danas je u podne održan “Ručak s Gazdom” koji je okupio kreativni i produkcijski tim premijernog naslova 13. sezone Kazališta Ulysses “Shakesepeare u Kremlju”, na kojem je predstavljen ovaj veliki kazališni projekt.

Pretpremijerna izvedba ovogodišnjeg naslova Kazališta Ulysses zakazana je za 2. kolovoza 2013., a svečana premijera bit će 3. kolovoza 2013. Rade Šerbedžija, osnivač Kazališta Ulysses poželio je srdačnu dobrodošlicu novinarima u ulyssesovsko okruženje, a Lenka Udovički predstavila je tim predstave, osvrnuvši se na dugogodišnji uspješan rad Kazališta.

Ručku je prisustvovao i Aleksandar Saša Milosavljević, upravnik Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, koproducenta ovogodišnje premijere, čija je suradnja započeta na predstavi “Odisej” Gorana Stefanovskog u režiji Aleksandra Popovskog, premijerno izvedene prošloga ljeta.

Ivo Štivičić, autor teksta, osvrnuo se na proces nastanka drame “Shakespeare u Kremlju”, iskazavši zadovoljstvo suradnjom s Ulyssesom. Štivičiću je ovo, nakon “Pijane noći 1918.”, druga suradnja s Kazalištem Ulysses. Dramaturginja predstave, Tena Štivičić istaknula je specifičnost kreativnog procesa rada na drami i predstavila okosnicu radnje drame, rekavši kako se radi o višeslojnoj predstavi koju se dade iščitavati kroz više razina.

Kostimografkinja i scenografkinja Bjanka Adžić Ursulov predstavila je rješenje kostima i scenografije te njihov odnos prema drami u kontekstu tvrđave Minor, a skladatelj Nigel Osborne osvrnuo se na svoju suradnju s Ulyssesom te predstavio glazbene brojeve koje je, u suradnji s Davorom Roccom, skladao za predstavu “Shakespeare u Kremlju”.

Projekt je okupio izuzetno zanimljivu glumačku ekipu, a uloge tumače Ozren Grabarić kao Lavrentije, Boris Isaković kao Gazda, Dragan Mićanović kao Timofej, Jasna Đuričić kao Galina, Bojan Dimitrijević kao Gavrilo, Jadranka Đokić kao Dunjaška, Katarina Bistrović – Darvaš kao Svjetločka, Nenad Pećina kao Nikita, Filip Nola kao Melanija, Svetozar Cvetković kao Sudac, Mladen Vasary kao Lazar i brojni drugi.