Početna Kazalište Još jedna nedjeljna matineja u CeKaTe-u

Još jedna nedjeljna matineja u CeKaTe-u

Nedjeljna matineja u CeKaTe-u

Centar za kulturu Trešnjevka ovog vikenda predstavlja novi nedjeljnu matineju – predstavu “Bembo i njegov bonton”, 22. ožujka s početkom u 11.30 sati.

Svašta ćete o pravilima lijepog ponašanja naučiti od Bonka Tončića, veseljaka koji djecu uči bontonu, osnovama higijene, ponašanju za stolom i zdravoj prehrani. Kroz jedan uobičajeni dan u životu djeteta, Bonko Tončić proživljava situacije u kojima je potrebno primijeniti pravila bontona te objašnjava kako to učiniti. Osim toga, Bonko uči djecu kako reagirati na nasilje koje se događa njima samima ili u njihovoj okolini. U svemu tome, Bonku Tončiću pomažu velike lutke – predmeti veselih boja, ali i djeca koja se uključuju u predstavu.

Ideja o predstavi o lijepom ponašanju nastala je kao dio projekta udruge Bembo – “Edukacijom protiv nasilja među djecom”. Predstava je namijenjena djeci vrtićke dobi i nižim razredima osnovne škole. Cijena ulaznice je 25 kuna.

Zbog čega je važno djecu (i) kazališnom predstavom poučavati lijepom ponašanju? I ne samo lijepom, nego i suosjećajnom i onom koje iskazuje poštovanje i prihvaćanje drugog i drukčijeg. Jer je u toj ranoj dobi najučinkovitije uspostavljati i oblikovati životne vrijednosti. Kasniji pokušaji daju mnogo slabije rezultate. Jer uobičajeno upozoravanje i opominjanje djece često više stvara otpor prema uputama nego što motivira na takvo ponašanje. Upute i pravila lijepog ponašanja iskazane kroz umjetničke metafore na zaigran i interaktivan način djecu mnogo više potiču na promišljanje i usvajanje takvog ponašanja. Predstava klasičnim bontonskim uputama dodaje i higijenske navike, ali i potiče otvorenost i suosjećanje za one s posebnim potrebama, te osobnu odgovornost za brigu o prirodi i odnosima s vršnjacima i drugim ljudima, a dodaje i ponešto o komuniciranju suvremenim elektronskim putem i time ona prerasta svoj naziv i postaje svojevrsna orijentacija ili skup uputa za snalaženje u svijetu ka kojem djeca odrastaju.

– Jasenka Pregrad, psiholog

Autori teksta su Kristijan Ugrina i Jelena Milošević, a režiju potpisuju Željko Zorica i Kristijan Ugrina. Više informacija o predstavi možete pronaći OVDJE.

Udruga BEMBO

Osnovana je 2004. godine kako bi povezivala pojedince i različite organizacije u radu na kazališnim predstavama za djecu; poticala promicanje ideja nenasilja, mirnog rješavanja sukoba i zdravih stilova življenja; promicala aktivistički pristup i razvijala instrumentarij potpore civilnim inicijativama u ovom području; proizvodila kazališne predstave i izvodila ih u odgojno-obrazovnim ustanovama i javnim prostorima, s osnovnim ciljem podučavanja djece o opasnostima od mina i samozaštiti i problemima nasilja među djecom ili bullyinga.

IME

Udruga Bembo dobila je ime prema poznatom televizijskom liku za djecu Bembu – djetetu iz svemira, glavnom liku iz nedjeljnog showa za djecu Dizalica. Bembo pokušava savladati osnove zemaljskog ponašanja i sinonim je dobra. Postupci kojima rješava probleme su nezgrapni, ali na kraju ipak uvijek uspijeva riješiti problem. Rješavajući probleme educira okolinu. Lik Bemba postao je sinonim za edukaciju djece kroz igru.

 

1 Komentar

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here