Tražite idealno mjesto za jesenski bijeg od stresne svakodnevice? Mjesto gdje se možete opustiti, prepustiti užitku te istovremeno regenerirati tijelo i duh?  Posjetite Dobrnu – mjesto gdje se nalaze najstarije toplice u Sloveniji, samo 1 sat vožnje od hrvatske granice.

Arbora Spa – novi butik wellness doživljaj

Toplice koje su ove godine predstavile posebnu novost: novi kutak za opuštanje Arbora SPA postavile su Dobrnu na kartu modernih turističkih destinacija. Arbora Spa nudi veličanstven SPA- doživljaj u jacuzziju na prostranoj terasi pod krošnjama drveća i uz zvukove prirode. Iskoristite ljekovitu moć saune te revitalizirajte i ojačajte svoje tijelo. Nakon saune osvježite se u ledenoj špilji, rashladnom bazenu ili na vanjskoj terasi. Opustite se u vanjskom ili unutarnjem spa bazenu te pronađite svoje utočište i unutarnji mir u namjenskoj sobi za opuštanje uz nježne zvuke umirujuće glazbe, ukusne zalogaje i čašu pjenušca.

Želite li još ekskluzivniji butik odmor? Priuštite si boravak u  Spa Suite Dobrna ****, privatnom apartmanu u zagrljaju zelene prirode gdje vam potpuno opuštanje omogućuje užitke u grijanoj vanjskoj termalnoj kupelji, turskoj sauni i termalnom tušu.

 

Pijte ljekovitu termalnu vodu u najstarijim toplicama u Sloveniji

Dobrna leži u srcu zelenih šuma ispod Paškog Kozjaka, 20 km sjeverno od Celja, a stoljećima je poznata po ljekovitoj vodi u kojoj su uživali već Kelti i Rimljani. Danas možete uživati u ljekovitim učincima termalne vode u Dobrni i u 200 godina starom lječilišnom perivoju gdje je za posjetitelje postavljena fontana termalne vode.

Toplice Dobrna spominju se prvi put 1403. godine i najstarije su aktivne slovenske terme, koje su mjesto upisale i na kartu modernih turističkih destinacija . Uz blagu klimu i udaljenost od industrije, gradske buke i prometa, Dobrna je postala poznato lječilište koje spaja boutik turizam i modernu medicinsku djelatnost.

Pješačenje i zanimljive ture

Selo Dobrna je općinsko središte deset zaselaka kroz koje vode dobro označene Poti Dobrna, duž kojih domaći entuzijasti brinu o kulturnoj baštini. Više od 300 godina staro imanje Šumej u Brdcah nad Dobrnom sa svojim očuvanim izvornom gradnjom s crnom kuhinjom s mirisom dima, koje leži na Aninom putu, također je vrijedno posjeta i posebne pažnje.

Zanimljiv je i Hudičev graben koji se usjekao podno Paškog Kozjaka, a na njegovom je početku špilja Ledenica uklesana u živu stijenu . Nekad je služila za skladištenje leda za pivovaru Gutenek , a danas u prekrasnom prirodnom okruženju održava koncerte vokalnih skupina.

U Dobrni se nalazi i pet označenih biciklističkih staza različitih duljina i težine. One najzahtjevnije odvest će vas na visoravni Paškog Kozjaka gdje između ostalog možete uživati u raznolikoj flori doline Daje koja razveseljava oko, hrani dušu i nudi ljekovito bilje za dobro zdravlje. Kulinarska ponuda Termi Dobrna i lokalnih turističkih ponuđača također je usmjerena na dobrobit . Predlažemo da se i sami uvjerite u raznovrsnu ponudu, stoga Vas pozivamo u Dobrnu, mjesto u kojem stoljećima vlada blagostanje.

 

Više informacija na www.visitdobrna.si/hr

Projekt Promocija Dobrne 2022. sufinancira Slovenska turistička organizacija u skladu s Javnim natječajem za sufinanciranje aktivnosti promicanja turističke ponude vodećih turističkih destinacija Slovenije u 2022. godini.

Fotografije: Visit Dobrna,  @adventurousfamilylife, Maša Arko