Autori:
Jasminka Kovačević, Saša Zinaja, Infopunkt.tv, Hina

prosvjed potpore novinarima Večernjeg lista (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)U znak potpore kolegama iz Večernjeg lista u štrajku i njihovim zahtjevima da kolektivnim ugovorom zadrže glavninu stečenih prava novinari iz većine hrvatskih redakcija danas su formirali povorku koja se poslije 11 sati od Novinarskog doma uputila prema zgradi Večernjeg lista.

Novinarima, “naoružanim” transparentima i zviždaljkama, pridružili su se i građani među kojima i studenti Filozofskog fakulteta pa je povorku činilo 200-tinjak ljudi.

Večernjakovi stalno zaposleni novinari prije dva dana počeli su štrajk jer je Uprava najavila smanjivanje njihovih materijalnih prava. Istovremeno, oni koji su ostali raditi u toj redakciji i nisu poduprli štrajk oglasili su se priopćenjem ispod kojega se nekolicina potpisala. Kako sami kažu oni su iz prodaje, marketinga, pretplate i drugih službi, a među njima su i honorarni suradnici, tzv. RPO-ovci, inače bez ikakvih prava pa im se može trenutačno dati otkaz ako poslodavac tako odluči.

Štrajk novinara Večernjeg lista poduprle su strukovne udruge i sindikati – Hrvatsko novinarsko društvo, Međunarodna federacija novinara,  Europska federacija novinara, austrijski kolege, Sindikat novinara Hrvatske, Savez samostalnih sindikata, više novinskih kuća i redakcija…

prosvjed potpore novinarima Večernjeg lista (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

[nggallery id=438]

novinarka Večernjeg lista Anita Malenica

[infopunkt 2846&video=09 nolink]

Božena Matijević, predsjednica ogranka HND-a
u Večernjem listu

[infopunkt 2846&video=08 nolink]

Zdenko Duka, predsjednik HND-a:
Veliki dan za hrvatsko novinarstvo

[infopunkt 2846&video=07 nolink]

Gabrijela Galić, predsjednica Sindikata
novinara Hrvatske

[infopunkt 2846&video=06 nolink]

Anton Filić, glavni sindikalni povjerenik
Večernjeg lista

[infopunkt 2846&video=05 nolink]

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih
hrvatskih sindikata

[infopunkt 2846&video=04 nolink]

Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista

[infopunkt 2846&video=03 nolink]

Ivan Tomac, predsjednik Sindikata
energetike kemije i nemetala

[infopunkt 2846&video=02 nolink]

[infopunkt 2846&video=01 nolink]

Propćenje večernjakovaca koji rade
“U povodu štrajka koji je u tijeku u Večernjem listu d.d mi, dolje potpisani, večernjakovci koji smo odlučili raditi obraćamo se javno i kolegama u štrajku i svima koji ovaj štrajk prate sa zamolbom da štiteći svoja prava ne ugrožavaju naše pravo na rad.Večernji list nije samo Večernji list d.d. i to je činjenica koju nitko od nas ne može promijeniti. Večernjakova grupa poduzeća zbog kojih svaki dan izlazi Večernji list bitno je veća od samog Večernjeg lista d.d.; u ostatku grupe ima nas dva i pol puta više nego u Večernjem listu d.d..
I svi smo mi večernjakovci bez kojih i prije štrajka ne bi bilo Večernjaka. Ne bi ga bilo bez odjela prodaje, marketinga, pretplate, informatike, novinara i urednika bili stalno zaposleni ili honorarci.
Zato odlučno odbacujemo podjele na „prave“ i „lažne“ zaposlene koje nam domaći i strani sindikat posljednjih dana nameće jer „lažnih“ ovdje nema. Svi do jednoga smo „pravi“. Medijska pompa koju štrajk izaziva ugrožava naše pravo na rad. Izrazito je nekorektno i nepravedno kad nas se na javnoj televiziji naziva „štrajkbreherima“ samo zato što smo odabrali rad umjesto nerada. Zar smo mi manje vrijedni? Što je s našim pravom na rad? To je kršenje naših ljudskih prava i civilizacijskih stečevina, da se poslužimo istom retorikom koju često slušamo zadnjih dana.
To što ne štrajkamo ne znači da ne želimo više povlastica, bolja primanja i još bolji Večernji list. I te kako ih želimo, ali isto tako želimo do njih doći isključivo radom i poslovnim rezultatima a ne štrajkom koji ugrožava egzistenciju koju imamo i budućnost novina od kojih svi živimo, uključujući i kolege u štrajku.
Svjesni društvene i ekonomske situacije u kojoj se svi nalazimo, smatramo da je rad jedina ispravna i odgovorna odluka. Ne osporavamo kolegama pravo na štrajk, ali najoštrije osuđujemo poziv čitateljima da ne kupuju Večernji list, jer se time ugrožava tržišna pozicija i obezvrjeđuje proizvod i rad svih nas – kolega koji su u štrajku i nas koji se nismo priklonili.
Sigurni smo da postoji rješenje, ali smatramo da se ono jedino može postići dijalogom, i to za stolom, a ne pred kamerama. Stoga nam dopustite da nastavimo raditi svoj posao.”

potpisi večernjakovaca koji rade

Uprava Večernjeg: Promijenili smo rutinu ulaska u zgradu

Lanci, zaštitari i kontrole za novinare Večernjeg lista

VIDEO: Novinari Večernjaka u štrajku