Pregovori triju sindikata i ministra zdravlja o novome kolektivnom ugovoru u zdravstvu, koji su pokrenuti prije tjedan dana i zaustavljeni isti dan, nastavljeni su danas u Ministarstvu zdravlja.Osim ministra zdravlja Rajka Ostojića, u razgovorima sudjeluju predsjednik Hrvatskoga liječničkog sindikata Ivica Babić, predsjednica Hrvatskoga sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak i predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivan Babić uoči početka pregovora najavio je “kako će prihvatit pregovore s protokolom do 31. kolovoza, ako netko do tada ne želi završiti pregovore znači da nema dobru namjeru i da ne pregovara u dobroj vjeri. Ako ne postignemo svoja prava sindikalne akcije se ne odgađaju, paralelno idu pripreme i sve industrijske akcije i bit će obustavljene tek onda kada potpišemo kolektivni ugovor”.

[infopunkt 7035 1]

Na pitanje novinara znači li da će prekinuti razgovore ako se kao krajnji rok za postizanje dogovora ne uzme 31. kolovoza Babić je odgovorio: “Vidjet ćemo, to je interaktivni i dinamički proces, teško je sada prejudicirati ali nikakav drugi protokol osim do 31. kolovoza nećemo potpisati”. Može ranije, kratko je odgovorio Babić.

Kazao je da su se danas pojavili i problemi u KB Dubrava gdje je ravnatelj pozvao mlade kolege koji su odbili raditi prekovremeno, što je njihovo zakonsko pravo, prijetio im i prisiljavao da rade, kazao je Babić i najavio da će na početku pregovora od ministra zatražiti da smijeni sanacijskog ravnatelja bolnice u Dubravi inače će sindikat o tome “izvijestiti Europu”.

[infopunkt 7035 2]

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek je izjavila da se nada da će dva druga sindikata uvažiti činjenicu da u sustavu zdravstva rade ljudi koji po obrazovanju nisu zdravstveni djelatnici, od spremačice do ravnatelja i da bilo kakvo izdvajanje nekoga od njih ne bi bilo dobro za budući kolektivni ugovor. Ne može se dogoditi da netko traži solidnu plaću a neki za puka preživljavanja, kazala je Avberšek i dodala da kad netko kaže da će štrajk biti kratak i efikasan, za građane treba dodati i to da će biti ubojit.

[infopunkt 7035 5]

Prošle srijede kada su počeli pregovori problem je nastao zbog protokolarnog pitanja – određivanja datuma do kojeg razgovori mogu trajati.

Dva sindikata tražila su da to bude do kraja kolovoza jer, kako su objasnili, do tada imaju dopuštenje svojih tijela, a ministar Ostojić tražio je više vremena.

Ne uspiju li pregovori o novome kolektivnom ugovoru, dva sindikata zaprijetila su štrajkom, i to kad se pokaže da bi mogao dati najviše rezultata.

Avberšek je tada štrajk ocijenila neopravdanim, a prekide pregovora nepotrebnim odugovlačenjem, ističući da ona ima sve potrebne ovlasti za pregovore.

Zato prijedlog novoga kolektivnog ugovora još nije stavljen na stol.

Infopunkt.tv/Hina