U vremenu kada je sve na dohvat ruke, svega ima dovoljno, ali strpljenja i tolerancije baš i nema. Digitalizacija nam je olakšala život, a nekad nas je, kako se čini, otuđila. Neke kompulzivne radnje obavljamo kada smo pod stresom jer se s njim ne znamo drugačije nositi. Ako se u nekom od ovih primjera pronađete to vjerojatno znači da je vrijeme da se preispitate i promijenite neke svoje navike iz korijena.

1. Prejedanje

Dosta ljudi uslijed nervoze izgube apetit no postoji i skupina kojoj je hrana utjeha u teškim trenucima ili jednostavno jedu iz dosade. Koji god da je razlog za prejedanje, posljedice su uvijek iste. Nakon prejedanja osjećate mučninu, a pritom ste i nezadovoljni svojim fizičkim izgledom. Ovisnost o hrani potaknuta je i Instagramom na kome je postalo pravilo uslikati hranu prije nego je pojedemo. Kao da se odvija virtualno natjecanje u tome čija hrana bolje izgleda, tko je više pojeo i slično. Ne zaboravite da u hrani treba uživati, a prejedanje je upravo suprotno od toga. Počnite pratiti svoje prehrambene navike te se obratite stručnjaku ako vidite da je prejedanje van vaše kontrole.

2. Mobilni telefoni

Svakodnevno provodimo toliko vremena za pametnim telefonima ili PC-ovima, da je zapravo u ekran više gledamo nego u ljude. Dobra granica se također pomjera iz dana u dan, te je sada svaka generacija upoznata s opcijama koje pametni telefoni nude s internetom koji je dostupan baš svima. Prvo pitanje kada uđemo u restoran je lozinka za WiFi, a mobitele ne ispuštamo iz ruke čak ni kada objedujemo. Konstantno imamo osjećaj da ćemo nešto propustiti.

Nekada su društvene igre značile okupljanje društva i interakciju, a sada vas jedan klik dijeli od stranica s online igrama. Nekada ste morali otići u kladionicu da biste se kladili na omiljeni tim, a danas preko svog mobitela možete naći online kladionice. To su samo neki od primjera koliko smo ovisni o mobilnim telefonima i zašto ih ne ispuštamo iz ruku.

3. Kupovina

Iako su žene poznate po svojoj zaluđenosti odjećom i cipelama, ipak nećemo isključiti muškarce iz ove opsesije. Modni blogovi, tutorijali, recenzije, fotografije na društvenim mrežama, poznate ličnosti – sve vrvi od odjeće i dodataka koje vi svakodnevno poželite imati. Je li vam je baš tolika količina odjeće potrebna ili se ne možete kontrolirati, jer vam društvo nalaže da uvijek morate biti u trendu?

Stara izreka kaže “Odijelo čini čovjeka”, ali čini se kao da nikada nije bilo važnije kako izgledamo i što to imamo na sebi. Ova ovisnost je olakšana i opcijom online kupovine jer tako ne morate fizički napustiti svoj dom a kupit ćete hrpu stvari koja vam treba, ili možda ne treba. Procijenite sami je li vaša kupovina prerasla u bespotrebno rasipanje novca.