Početna Izbor Osim prosvjednika, ulice za vikend okupirali i vitezovi templari!

Osim prosvjednika, ulice za vikend okupirali i vitezovi templari!

Protekli vikend u Zagrebu definitivno je bio jedan od najdinamičnijih i najsadržajnijih u posljednjih nekoliko mjeseci. Osim velikog sportskog poligona koji je bio postavljen na više punktova u gradu, kao i prosvjednika koji su poremetili promet u užem centru grada, Zagreb je bio domaćin i 5. jubilarnoj Međunarodnoj templarskoj konferenciji u organizaciji Hrvatskog viteškog reda templara.

U sklopu ove manifestacije na Strossmayerovu trgu održan je i 5. Viteški turnir u streličarstvu pa su prolaznici mogli posvjedočiti i fotografirati “srednjovjekovne vitezove” u tradicionalnim odorama iz Hrvatske i Europe.

U Zagrebu izabran novi europski Veliki Meštar

Okupljanje templara u Zagrebu ostat će zapamćeno i po tome što je upravo u hrvatskoj metropoli izabran i ustoličen novi Veliki Meštar Međunarodne templarske asocijacije OSMTH UniversalisRoman Vertovec, jedan od najpoznatijih europskih odvjetnika iz Stockholma. Podsjetimo, upravo je ova međunarodna templarska asocijacija 2006. u dvorcu Trakošćan organizirala prvi obred prisega u Hrvatskoj te time potaknula obnovu višestoljetne templarske tradicije na ovim prostorima.

Templarska manifestacija u Zagrebu održana je pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba, budući da i hrvatska metropola baštini templarsku tradicijukoja će se nastojati oživjeti kao jedna od novih turističkih atrakcija.

Europska izaslanstva templara zajednički su u tradicionalnim plaštevima prošetala središtem Zagreba te su sudjelovali u misnom slavlju u zagrebačkoj katedrali, a potom su pohodili i povijesnu kapelicu Svetog Dizme na početku Nove Vesi.

Templari u Hrvatskoj od 12. stoljeća

Po nalogu tadašnjeg pape, templari su u Hrvatsku došli u prvoj polovini XII. stoljeća. Temeljna im je zadaća bila čuvanje hodočasničkih putova prema Svetoj zemlji te su ujedno i štitili kršćanske vladare toga doba na ovim prostorima koji su im u zahvalu darivali posjede na kojima su gradili svoje utvrde, a u njima i sakralne objekte – crkve.

Poznate su lokacije niza crkava i utvrda koje su podizali templari diljem Hrvatske, a iza sebe su ostavili više od trideset posjeda. Nažalost, svi ti objekti su stradali u turskim osvajanjima.

Na tragu te europske templarske tradicije i prakse, utemeljen je i Hrvatski viteški red templara, danas u rangu Velikoga priorata, kao izvorna hrvatska kršćanska templarska organizacija, potpuno samostalna i neovisna, a sa sličnim organizacijama u svijetu povezana na partnerskoj razini. U svome djelovanju promiče kršćanske i općeljudske vrijednosti, radi na očuvanju hrvatske kulturne baštine te promiče ekumenizam i zajedništvo na razini Europe.