Foto: ShutterstockSaborska oporba zatražila je danas od premijera Zorana Milanovića i ministra zdravlja Rajka Ostojića da dođu u Sabor i očituju se o najavama općeg štrajka u zdravstvu u jeku turističke sezone.
“Ministar Ostojić zaposlenima u zdravstvu nudi sraman i protuzakonit kolektivni ugovor, po kojemu samo njima neće biti plaćen prekovremeni rad”, rekao je HDZ-ov Darko Milinović, nakon stanke koju su zatražila tri oporbena kluba – HDZ-a, HDSSB-a i Hrvatskih laburista, kako bi upozorila na probleme u zdravstvu.

Podsjetio je da je Županijski sud u Zagrebu nedavno stavio van snage kolektivni ugovor iz 2011., koji je potpisao kao ministar zdravstva, s obrazloženjem da nije formiran pregovarački odbor za kolektivne pregovore te da o pregovorima nije raspravljalo Gospodarsko-socijalno vijeće.

Milinović tvrdi da je Županijsklom sudu i javnosti zatajen sporazum o pregovaračkom odboru koji je potpisala predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek, koja je u tom dokumentu i sama navedena kao članica pregovaračkog odbora.

Sudu, tvrdi, nije dostavljen ni zapisnik sa sjednice GSV-a koje je zaključilo da su pregovori o kolektivnom ugovoru vođeni u skladu sa zakonom.

“Tražimo da se premijer ili ministar zdravlja pojave u Saboru i da kažu je li vlada zatajila te dokumente. Ako jest, premijer bi trebao smijeniti ministra Rajka Ostojića, jer je zatajio dva bitna dokumenta, ili ako nije, treba prijaviti za kazneno djelo Spomenku Avberšek, koja je produžena ruka SDP-a”, rekao je Milinović.

Ustvrdio je da je zdravstvo u kolapsu, a da socijalni dijalog ne postoji, zbog čega je najavljen opći štrajk.

Da se premijer ili ministar zdravlja pojave u Saboru traži je i laburist Branko Vukšić, koji je Vladu pozvao da zdravstveni doprinos vrati na 15 posto, ocijenivši da je smanjivanje tog doprinosa bila jedna od najvećih pogrešaka ove vlade.

“Na to smo upozoravali kad se donosila takva odluka, no obrazloženo nam je da će se time rasteretiti gospodarstvo i povećati zaposlenost. Koliko se radnih mjesta nakon toga otvorilo”, upitao je Vukšić.

Vladu je optužio da se, umjesto socijalnog dijaloga, opredijelila za svađalački ton, netoleranciju i negiranje situacije u Hrvatskoj.

“Zdravstvu nedostaje 5000 liječnika, a Vlada im ovim poručuje idite iz Hrvatske, ne trebamo vas”, uvjeren je Vukšić, zatraživši da Vlada objasni što namjerava poduzeti kako bi spriječila opći štrajk u zdravstvu.

HDSSB-ov Zorav Vinković proziva Vladu da je u godinu i pol vlasti provela jedino političke smjene u “99,5 posto” kliničkih bolnica.

Dovedeni su kadrovi koji očigledno nisu sposobni suočiti se s vremenom koje dolazi, zajednički nazivnik svim tim smjenama je politička podobnost, rekao je Vinković, spočitavajući Ministarstvu zdravlja da nije ništa učinio da mlade liječnike.

Hina